Saobraćaj

Marijana Miljić
Saobraćaj

U saobraćaj u Republici Srpskoj ovih dana uvodi se red.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske, koji je nedavno stupio na snagu, predviđene su kazne za više vrsta prekršaja, a koji do sada nisu bili kažnjivi.

Od sada će kaznu, osim onih koji voze prebrzo ili u pijanom stanju morati da plate i neodgovorni stanovnici Srpske koji u pijanom stanju prelaze ulicu, roditelji koji svoju malu djecu puštaju samu putem, pješaci sa slušalicama na ušima, vozači sa prljavim automobilima.

Domaće saobraćajnice, koje više liče na Divlji zapad i ulice kao reli staze, po kojima se u centru grada vozi i do 200 kilometara na čas, nisu bezbjedne ni za koga.

Red je odavno trebalo da bude uveden, jer smo svakodnevno suočeni sa sve većim brojem saobraćajnih nesreća, a rubrike crne hronike sve su punije nesrećnih ishoda saobraćajnih prekršaja.

Da vozači nisu jedini krivci za saobraćajni haos, znaju oni sami, jer se neodgovorni i nepromišljeni pješaci vrlo često sami dovode u po život opasne situacije.

Pijani ili sa slušalicama na ušima postali su prijetnja sami sebi.

Da je udarac po džepu i dalje najveća boljka ovdašnjem narodu, od sada će vrlo dobro da osjete i pješaci koji se sa kojim promilom u krvi više nađu na ulici.

Za prelaženje ulice u pijanom stanju plaća se kazna i do 300 maraka. Poslije jedne ovakve kazne rijetki će se u pripitom ili pijanom stanju uputiti na ulicu.

Bolje neće proći ni neodgovorni roditelji koji svoju djecu puste da sama prelaze ulicu. Nepoštovanje saobraćajne signalizacije takođe će biti i te kako naplaćeno.

Divljanje u automobilima sa preglasnom muzikom, prljavim i snijegom zatrpanim krovovima, kao i blatnjavim gumama, trebalo bi takođe visokim kaznama da bude iskorijenjeno sa naših ulica.

A onda ćemo konačno moći da bez stida pogledamo ulice susjednih nam gradova, gdje se osnovna saobraćajna kultura već decenijama sama po sebi podrazumijeva.

A možda će i poneki stranac, koji s namjerom ili ne, prođe kroz neki od naših gradova primijetiti da se zaista nalazi u gradu, a ne u nekom, od Boga i naroda, zaboravljenom selu.

Još kada bi i policija radila ono za šta ih plaćamo, pa kažnjavala samo one koji to zaista zaslužuju, gdje bi nam bio kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana