Saobraćaj

Milijana Latinović

Bahatom ponašanju vozača u Republici Srpskoj došao je kraj.

Rigorozne kazne za saobraćajne prekršaje, o kojima se proteklih mjeseci šuškalo u javnosti, stupile su na snagu. A ima li bolje kazne od one koja udara po novčaniku?

Brojni apeli na vozače da ne sjedaju pijani za volan i da ne voze neprilagođenom brzinom nisu urodili plodom. Naprotiv. Čini se da jedino visoke novčane kazne mogu dozvati pameti sve one koji jurcajući kroz naseljena mjesta ugrožavaju ne samo svoj život, nego i sve druge učesnike u saobraćaju.

A takvih je, priznaćete mnogo.

Iz straha da će već prvog dana primjene novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH morati da odriješe kesu kako bi platili masne kazne za prekoračenje brzine, nevezivanje pojasa ili vožnju u pijanom stanju, većina vozača juče se pridržavala saobraćajnih propisa. A kako i ne bi, kad je za više od 1,5 promil alkohola u krvi kazna do 1.000, a za nevezanje pojasa i do tri stotine maraka.

Od novih propisa ne strahuju samo oni za volanom četvorotočkaša, na ponašanje u saobraćaju moraju da pripaze i pješaci. Stupanjem na snagu novih zakonskih mjera odzvonilo je telefoniranju na ulici i slušalicama u ušima, osim ako nam je svejedno da li ćemo nakon toga u džepu i dalje imati 40 KM, koliko iznosi kazna za ovaj prekršaj.

Učesnici u saobraćaju ističu da sve nesavjesne vozače i pješake treba kažnjavati, ali da su nove kazne previsoke.

Za razliku od njih, oni koji su pisali zakon tvrde da crna statistika na putevima nije dala drugu opciju.

U većini saobraćajnih nesreća u kojima je okončano stotine mladih života uzrok je bila neprilagođena brzina ili vožnja pod dejstvom alkohola.

Tužno je to što smo se u koštac sa ovim problemima počeli hvatati tek kada je našim gradovima odjeknuo krik onih kojima su brza vožnja i alkohol uzeli najmilije.

Primjena novog zakona budi nadu da će se bezbjednosna situacija u našoj zemlji popraviti i da će sve manje stranica biti ispisano crnom hronikom.

A svima nama, vozačima i pješacima, koji ogorčeni novim kaznama za prekršaje u saobraćaju bezvoljno gunđamo, ne preostaje ništa drugo nego da poštujemo slovo zakona i shvatimo da život nema cijenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana