Šansa za budućnost

Milijana Latinović

Budućnost svake zemlje, pa tako i Republike Srpske, leži na generacijama koje stasavaju i koje tek dolaze jer svojim znanjem i vještinama treba da pokažu ko su i šta, te da na svojim leđima mogu da iznesu teret budućnosti koja ih čeka.

Prelazak iz osnovne škole u srednjoškolske klupe je veliki korak za sve koji dođu do tog cilja. Veliki broj svršenih osnovaca je godinama odlazio u gimnazije, ekonomske, tehničke, građevinske i druge škole u nadi da će završiti i fakultete, dobiti diplome i pronaći posao iz snova, a bilo je i onih koji su odlučili da se oprobaju u ugostiteljskim i drugih stručnim odjeljenjima, te da tu ispeku zanat kako bi jednog dana radili ono što vole i u čemu se pronalaze.

Obrazovni sistem u Republici Srpskoj pretrpio je u proteklim godinama određene reforme, a akcenat je, između ostalog, stavljen na potrebu da se u nastavnim planovima i programima nađe više praktične nastave, kao i da se sa poslodavcima usaglasi model rada sa srednjoškolcima kojima je taj vid nastave, tokom školovanja, možda i najpotrebniji.

Dobri konobari, kuvari, mehaničari i drugi uvijek su bili veoma traženi u društvu, ali su u moru popularnih zanimanja te struke na neki način, nažalost, potcijenjene i gurnute u drugi plan. Veliki problem je godinama, ako se posmatra generalno stanje, taj što u brojnim školama nije bila na najbolji način obezbijeđena praktična nastava, koja je prva i osnovna stanica na kojoj treba da se pokažu. Na sreću srednjoškolaca, a i cijele Republike Srpske, situacija na terenu se mijenja nabolje.

Praktična nastava zauzima polako svoje mjesto u obrazovnom sistemu, te se iz dana u dan pokazuju znanja i vještine, između ostalih, konobara i kuvara koji zanat peku pod našim školskim krovovima. Priznanja za to im stižu i iz regiona, koji je zainteresovan da im čak obezbijedi dalje usavršavanje. To je veoma pohvalno, ali i Srpska treba da da svoj maksimum kako bi naše sadašnje i buduće velemajstore u svojim zanatima zadržala ovdje.

Republika Srpska se, kao i većina zemlja iz regiona, nažalost, suočava sa odlivom radne snage jer mnogi svoju šansu traže u uređenijim država, gdje mogu da pristojno žive od svoje plate, pa i uštede koju marku za stare dane.

Takva razmišljanja neke “uhvate” još u srednjoškolskim klupama i samo čekaju dan kada će dobiti zvaničnu potvrdu svojih vještina i unovčiti je negdje u Evropi ili preko okeana.

Nadležni moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da što više mladih, sposobnih i obrazovanih zadrže u ovoj Republici, jer od njih zavisi i njena budućnost. Pozitivnih primjera u praksi ima i oni bi trebalo da budu vodilja svima ostalima da bismo mogli da se pohvalimo dobrim majstorima čije će diplome i druga priznanja, danas-sutra, biti istaknuti u domaćim restoranima i drugim objektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana