Šansa za bezbrižan život

Anita Janković-Rečević

Osnivanje Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu zasigurno je najbolji, najvredniji i najplemenitiji potez Republike Srpske ikada.

Svoje postojanje ova ustanova po ko zna koji put opravdala je i juče, kada je za svega nekoliko dana, uprkos brojnim procedurama, pozitivno riješila zahtjev za liječenje djevojčice Ivane Bjelogrlić iz Istočnog Sarajeva i tako bar djelimično okončala agoniju njenih roditelja. Na račun francuske klinike “Gustav Rosi” Fond solidarnosti je uplatio 295.249 evra, a mala lavica u najveću bitku kreće krajem iduće sedmice, kada je planirano da otputuje u Francusku i započne  proceduru liječenja.

Vjerujem da je ovaj slučaj sve one nevjerne Tome koji su sumnjali u transparentnost i rad Fonda solidarnosti uvjerio da je ova ustanova, jedinstvena u regionu, s razlogom osnovana.

Koliki je značaj Fonda, koji je sa radom počeo u januaru prošle godine zahvaljujući prikupljenim sredstvima u okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, pokazuje podatak da je do sada odobrio novac za liječenje i dijagnostiku 140 mališana u inostranstvu, za šta je izdvojeno više od dva miliona maraka.

Postojanje Fonda omogućilo je da bilo koja klinika u svijetu koja se bavi neophodnom, savremenom vrstom liječenja ne bude daleka i nedostižna bolesnim mališanima, što se ranije, nažalost, često dešavalo.

Svi mali heroji koji se bore sa rijetkim i teškim bolestima, zahvaljujući ovom sistemskom rješenju Republike Srpske i dobrovoljnim doprinosu građana, na raspolaganju imaju novac koji im omogućava da u kratkom roku otputuju u inostranstvo na liječenje i dobiju veću šansu za pobjedu u najvećim bitkama. 

Roditeljima, koji prolaze pravu golgotu da bi spasili svoje dijete, skinuta je briga bar u vezi s novcem koji je neophodan za liječenje. Pokazao se kao veliki iskorak za sve one koje je u proteklom periodu muka tjerala da kucaju od vrata do vrata i mole pomoć za liječenje njihovih najmilijih. Ranije, dok se novac za liječenje djece prikupljao SMS porukama i humanitarnim akcijama, roditelje je pritiskala strepnja i neizvjesnost da li će na vrijeme uspjeti da prikupe potrebna sredstva. Iako su građani Srpske nebrojano puta položili ispit humanosti i nesebično pružili pomoć onima kojima je to trebalo, novac na račune roditelja stizao je sporo, a nažalost, nekad suviše kasno za spas djeteta.

Opstanku ove humane ustanove treba da doprinesemo svi zajedno, jer nekoliko maraka koliko se odbija od plate zaposlenih u Srpskoj ne znače ništa radnicima, ali zato znače sve hrabrim djevojčicama i dječacima. Znače bezbrižan život, bez bola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana