Šansa u izvozu

Dragana Orlović

Unaprijediti poslovni ambijent i podići konkurentnost domaće privrede među prioritetima je svake zemlje pa tako i ove naše. Tu je i neminovno privlačenje novih investicija kroz koje se, prije svega, nastoji otvoriti perspektiva mladima. Međutim, sve to uvijek nekako bolje zvuči u teoriji nego u praksi.

Statistika pokazuje kontinuirani spoljnotrgovinski deficit u razmjeni robe i usluga sa inostranstvom. Srpska je tako u prošloj godini izvezla robu vrijednu 2,86 milijardi maraka, dok je s druge strane uvoz iznosio 4,40 milijardi maraka. Time je ostvaren deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni u iznosu od 1,54 milijarde maraka.

Ipak, dok u ukupnoj robnoj razmjeni sa inostranstvom RS ostvaruje deficit koji na godišnjem nivou iznosi više od milijardu, pojedine lokalne zajednice uspijevaju i da ostvare daleko veći izvoz od uvoza robe.

Njih ukupno 28 može se time pohvaliti. Prvi je Zvornik, čiji je suficit daleko najveći i na godišnjem nivou iznosi 120,45 miliona. Slijede ga Prnjavor, Kotor Varoš, Derventa… U ovim opštinama objašnjavaju da su u plusu kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni zbog toga što imaju značajan broj preduzeća čiji se izvoz mjeri desetinama miliona KM.

Da bi situacija i u drugim lokalnim zajednicama bila takva, neophodan je proaktivan stav u pogledu politike i strategije izvoza čija vizija bi bila usmjerena na stvaranje povoljnijeg bilansa, odnosno, znatno veće pokrivenosti uvoza izvozom.

Ostvarivanje tog cilja iziskuje ambiciozniji, ofanzivniji i organizovaniji nastup domaćih kompanija na inostranim tržištima, a od nadležnih institucija kvalitetniju podršku koja će im olakšati uključivanje u trgovinske tokove.

Samo na taj način, uz stalno podizanje svijesti o benefitima izvoza, dodatno će biti ohrabreni postojeći i stvarani novi izvoznici.

Potrebno je praviti ambijent u koji vrijedi investirati, ne očekujući samo strane, već i domaće investitore. Za bolji izvoz neophodni su veća podrška izvoznicima, unapređenje produktivnosti privrede, povećanje investicija u proizvodnju i razvojno-tehnološke kapacitete u kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana