Sankcije za stranputicu

Željka Domazet
Sankcije za stranputicu

Visoki predstavnik Valentin Incko mogao bi u sljedećih deset dana da poništi odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu, ali i sve ostale zaključke Narodne skupštine RS.

Hoće li to smiriti situaciju u BiH? Neće. Hoće li to pokazati njenim žiteljima put do demokratije? Neće. Jer tamo gdje stanuje demokratija izjašnjavanje naroda najviši je njen stepen.

Zato je ipak moguće očekivati da OHR odigra mudriju varijantu. Njome ne bi spriječio demokratsko pravo naroda na izjašnjavanje, ali će poništiti njeno djelovanje. Dakle referendum da, rezultati referenduma ne.

E sad jasna je ovdje uloga OHR-a i nekih više Sarajevu naklonjenih ambasada, iza koje se krije strah od referendumskog pitanja da li podržavate odluke visokih predstavnika. A tih odluka je mnogo i ta odluka nije samo formiranje Suda i Tužilaštva BiH.

Ali nije neskrivena želja lidera PDP-a i DP-a Mladena Ivanića i Dragana Čavića da dođe do sankcija protiv izabranih zvaničnika njihovog naroda i njihovog entiteta.

U sve su se upleli i neki mediji, pa su najavom sankcija protiv najviših zvaničnika RS šokirali javnost. Vijest je procurila "iz diplomatskih izvora" otjelovljenih u lideru PDP-a, kojem je navodno tu informaciju prenio Miroslav Lajčak.

Da ironija bude još veća dvojac Ivanić-Čavić od početka otvaranja priče o referendumu nije propuštao priliku da na sve moguće načine oblati ove poteze Republike Srpske, valjda zadovoljan radom Suda i Tužilaštva BiH.

Nisu propuštali priliku da direktno ili indirektno pozivaju visokog predstavnika da sankcioniše demokratiju u RS i donese odluku o poništavanju referenduma.

Ali ni to nije bilo dovoljno. Trebalo je unijeti paniku u javnosti. Zašto? E to ne zna niko, sem Ivanića.

A i ako je tačno, nije lider PDP-a portparol visokog predstavnika, ili to ipak jeste onako volonterski.

Žalosno, ali istinito. U politici egzistiraju i oni koji ne drže do Republike Srpske, njenih institucija i demokratije. Postoje i oni kojima kriza donosi boljitak i možda mogućnost da dođu na vlast.

Možda Ivanić poslije sankcija koje priželjkuje protiv izbranih zvaničnika i lidera svih stranaka koje su podržale referendum zaista ponovo postane ministar inostranih poslova BiH, kako mu je obećao Zlatko Lagumdžija?

To kuda ćemo otići svi mi smrtnici, nije važno. Putem stabilizacije i prosperiteta nećemo sigurno. Stranputica u ovakom scenariju je sasvim izvjesna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana