Samovolja profitera

Marijana Miljić Bjelovuk

Na benzinskim pumpama u Srpskoj samo u posljednjih 15 dana gorivo je pojeftinilo u više navrata.

Međutim, iako bi taj pad cijena goriva trebalo da, kao i prethodnih godina kada su padale cijene na benzinskim pumpama, povuče talas pojeftinjenja robe i usluga, to se nije desilo. I neće se desiti, kao ni prethodnih godina.

Očigledno je da se padu cijena goriva na benzinskim pumpama mogu da obraduju samo vozači. Ali, hajde, bar nešto za one koji moraju svaki dan da pale svoga četvorotočkaša. Osim njih, ruke će najviše da trljaju prevoznici, jer će uvećavati svoj budžet, prevozeći putnike po istoj cijeni karte, sa gorivom po znatno nižim cijenama.

Pored prevoznika, tu si i trgovci, proizvođači, distributeri koji uopšte nemaju namjeru da zbog manjih troškova transporta snize cijene. Jer korekcijom, izbacivanjem nižih cijena ode njihov budžet na niže. A, kako to da dozvole? Njihov odgovor je sasvim jasan. Ne, nikako, nipošto! Ni u kom slučaju!

Pitanje je uopšte do koje granice bi trebalo da cijene goriva padaju da bi roba i usluge pojeftinili.

Uslovi za pojeftinjenje robe i usluga mogu da se ispunjavaju do mile volje, ali je očigledno da kod nas do nižih cijena na policama prodavnica, tržnih centara, te karata neće doći.

Svi oni imaju široku lepezu obrazloženja zašto ne pojeftiniti prehrambene i druge proizvode, te karte. O tome bi mogli da ispišu knjige.

Međutim, njima je sasvim očigledno i vode se drugom računicom kada cijene goriva skaču.

Onda tu nema obrazloženja. Onda ne treba da se pišu knjige, jer sasvim je jasno da kada gorivo poskupljuje moraju da se formiraju i više cijene prehrambenih i drugih artikala, te prevoza, kao i niza drugih usluga.

Na kraju, postavlja se pitanje može li se na neki način urediti tržište RS. Sigurno je da može, samo ako se želi. Izgovora ima i uvijek će ih biti. Uvijek će se naći neki razlog zašto nešto ne uraditi, zašto ne zaštiti potrošače, koji su dovedeni na ivicu provalije.

Krajnje je vrijeme da se prestane sa izgovorima, dugim obrazloženjima i da se uradi nešto da bi bili zaštićeni svi oni koji trpe, dok drugi profitiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana