Samovolja i nemoral

Željka Kokot

Pad cijena goriva na svjetskom tržištu s pravom je glavna tema o kojoj svjetski i domaći mediji bruje ovih dana. Cijene "crnog zlata" dotakle su istorijske minimume tokom prošle sedmice u kojoj se cijena sirove nafte spustila na 30 dolara po barelu, što je za čak 70 odsto manje u odnosu na lanjske januarske cijene.

Ipak, stanovnici Srpske nikako da dočekaju benefite ovog pada, jer su cijene litra benzina na pumpama "skliznule" za samo 30 odsto.

I pored toga, mnogi kažu da im je mnogo povoljnije koristiti sopstveni automobil, jer litar goriva u prosjeku košta 1,70 KM, a cijene autobuskih karata nisu korigovane nadolje već nekoliko godina, kao ni usluge taksi prevoznika.

Uz to, cijene osnovnih životnih namirnica i komunalnih usluga nisu se smanjile ni za fening. Naprotiv, ako uđete u bilo koji market vidjećete da su sve potrepštine iz dana u dan pomalo skuplje. Gradske toplane u većini gradova širom Srpske podigle su cijene grijanja na početku grijne sezone iako im troškovi glavnim dijelom zavise od cijene mazuta koji spada u grupu naftnih derivata.

Sa druge strane, zna se da je do sada svako povećanje cijena nafte i njenih derivata pratilo povećanje troškova života pa se stanovnici Srpske s pravom pitaju ko im legalno prazni džepove i do kada će ova suluda otimačina trajati.

Najveći proizvođači "crnog zlata" i najmoćnija globalna sila vode bespoštednu borbu oko naftnih nalazišta, a situaciju dodatno podgrijava stanje na deviznom tržištu i "rat" valuta.

A kod nas su prilike na tržištu najbolje iskoristili vlasnici benzinskih pumpi, trgovci, pekari i prevoznici koji mudro ćute i pune džepove. Pumpadžije se pravdaju visokim državnim dažbinama koje ne trpe pad, prevoznici kažu da su ranije vozili po cijeni koja nije zadovoljavala ni pokrivanje elementarnih troškova dok trgovci zadovoljno trljaju ruke zahvaljujući ekstraprofitu koji im svakodnevno puni novčanike.

Riječ i vapaje većine stanovnika Srpske, koji jedva krpe kraj s krajem, niko ne čuje. Ćuti i trpi. Do kada?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana