Samoizolacija

Vedrana Kulaga Simić

BiH je zemlja od koje mnogi dižu ruke. To je zemlja čiji putevi vode samo unazad, jer se slobodno već može postaviti pitanje koliko je stepenica ostalo do dna.

Barem kada je riječ o evropskim obavezama, izgleda da su one još strani pojmovi za mnoge na glavnim funkcijama u ovoj zemlji, a posebno u FBiH. Novi šamar BiH stigao je iz Pariza od Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope. Stvari su sasvim jasne - sprovedite odluku "Sejdić-Finci" ili "letite". Evropljani su predložili suspenziju delegacije Parlamenta BiH iz Parlamenta Savjeta Evrope i suspenziju BiH iz Savjeta Evrope ako do izbora 2014. godina ne bude sprovedena odluka u "predmetu Sejdić-Finci".

Iako priču o odluci Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa slavnim predmetom jednakih mogućnosti znaju i ptice na grani, naravoučenije još nisu pronašli političari u Federaciji te nikako da prihvate jednostavnu formulu da svako bira svoje predstavnike u institucijama BiH. Kako bi kada je njihov glavni politički cilj majorizacija, što već godinama uspješno demonstriraju nad Hrvatima. A rado bi i nad Srbima.

Spremnost Srpske i njeni prijedlozi godinama stoje na stolu čekajući da nadležni u FBiH shvate da nema više vremena za gubljenje i da se mora doći do dogovora. I to hitno, jer je zemlja na rubu izolacije iz koje će se teško izvući ako se federalni politički faktori ne probude.

Evropa je rekla svoje, a politički predstavnici u FBiH imaju još malo vremena da pokažu da li su spremni da riješe ovo pitanje, odnosno da li uopšte i žele da BiH u čiju se evropsku budućnost zaklinju krene dalje.

Stav RS je odavno poznat i jasan, ali to sve mora da čeka, izgleda, dobru volju lidera iz FBiH da počnu ozbiljne razgovore da bi se sprovela jedna od najpoznatijih odluka Evropskog suda za ljudska prava. Odavno je prošlo i onih "pet do 12" na evropskom časovniku, ali izgleda da Evropa svako malo zaustavlja časovnik kako se kazaljke ne bi sklopile. Sastanak u Briselu je sve bliže. Zato bi Lagumdžiji, Tihiću i Radončiću bolje bilo da zasuču rukave i nešto urade prije nego što BiH završi na dnu nakon skretanja na put za nigdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana