Samo volja ostala

Milijana Latinović

BiH se uputila ka Evropi još u julu 2008. godine, kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Baš kao što i sve ostalo u ovoj zemlji ide puževim korakom, i SSP je stupio na snagu tek nakon sedam godina.

Godinu dana kasnije, u februaru 2016, BiH je podnijela zahtjev za članstvo u evropskoj porodici, a u decembru je stigao upitnik od Evropske komisije. Nadležnima u BiH trebalo je punih 14 mjeseci da na ta pitanja daju odgovore i dostave ih na evropsku adresu.

U maju 2019. godine stiglo je pozitivno mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Odluka o davanju statusa kandidata je u rukama članica, a osim tog pozitivnog mišljenja, stiglo je i 14 uslova koje BiH treba da ispuni.

Međutim, za dvije i po godine ova zemlja nije daleko odmakla. Malo šta je urađeno do kraja i kako treba.

Svijetli momenti na putu ka dobijanju statusa kandidata mogu se izbrojati na prste jedne ruke, a osim volje i želje da budemo ravnopravni članovi EU, ništa drugo nemamo.

Zemlja čiji se zvaničnici ne mogu dogovoriti ni oko čega i u kojoj svako vuče na svoju stranu zarad nekih ličnih interesa teško da ima čemu da se nada. I do sada je ovaj put bio u sjenci kojekakvih manipulacija i želja za otimanjem nadležnosti. Počesto su stav i mišljenje Republike Srpske gurani u zapećak. Oni drugi su se trudili da budu glasniji, da se njihova riječ čuje dalje. Počesto su namjerno zaboravljali da je Srpska ravnopravan dio BiH u svemu pa i na evropskom putu.

I ko da onda shvati ozbiljno bilo šta što dolazi iz ove zemlje? Kako da se evropski zvaničnici s poštovanjem odnose prema bilo čemu u BiH kada mi između sebe ni ­o čemu ne možemo da se dogovorimo. Kome uopšte treba takva zemlja?

Od dobre volje i maštanja teško može da se živi, a kamoli da se dobije kandidatski status u evropskoj porodici, gdje je posljednje proširenje bilo 2013. godine, kada je Uniji pristupila Hrvatska.

Krajnje je vrijeme da se svi u BiH uozbilje i počnu ponašati evropski ako žele jednog dana da zaista budu dio Evrope. Posebno je važno da oni koji donose odluke rade to u interesu svih uz potpuno uvažavanje stavova sve tri konstitutivna naroda.

U suprotnom, proći će još 13 godina, a BiH će stajati na istom mjestu na kojem je zapela pužući ka Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana