Samo supruga i djeca

Darko Momić

Predsjednik Srpske Milorad Dodik uručio je povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske, odlikovanja.

Među dobitnicima su i Prva mješovita protivoklopna artiljerijska brigada Prvog krajiškog korpusa Vojske RS i Prva novogradska pješadijska brigada, koje su za izuzetne junačke podvige u oružanim borbama koje predstavljaju naročit primjer junaštva i služe kao uzor svim budućim generacijama kako se bori za slobodu Srpske odlikovane Ordenom Nemanjića.

Za iskazanu ličnu hrabrost u borbi za slobodu Srpske Medaljom majora Milana Tepića odlikovan je poručnik Vojske RS iz Brčkog Jovan Savić, a za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje RS Medaljom zasluga za narod posthumno je odlikovano stotinu poginulih boraca Vojske RS. Ukaz o odlikovanju preuzeo je predsjednik Boračke organizacije RS general Milomir Savčić.

Svečana dodjela odlikovanja upriličena je, kako i dolikuje, u Palati Republike i na toj svečanosti se Srpska činila kao prava država sa svim pripadajućim atributima. Prijatno je iznenađenje što svečanost ni sa jedne strane nije direktno zloupotrijebljena u predizborne svrhe, iako je to za ovo doba godine bilo očekivano. Uglavnom, treperili su damari kada su dobitnici primali odlikovanja, a samo bezdušni nisu osjetili ponos kada je predsjednik Boračke organizacije RS primao ukaz o posthumnom odlikovanju stotinu poginulih srpskih boraca.

Ipak, zaboravljeno je nešto poprilično važno, što je dijelom bacilo sjenku na cijelu svečanost, ali mnogo više žalosti što niko nije primijetio taj propust. O čemu je riječ?

Riječ je o tome da je u petak bilo punih pet godina otkako nas je napustio general Slavko Lisica, pjesmom opjevani komandant koji je imao jednu od glavnih uloga u probijanju koridora života i udaranju temelja Srpske. Komandant koji je jeo iz istog tanjira sa svojim vojnicima i koga su vojnici obožavali prije tačno pola decenije je tiho otišao u nebeski stroj kneza Lazara i pridružio se svojim kolegama koji su položili život za Srpsku.

Nema potrebe trošiti slova na to o kakvoj ljudskoj i oficirskoj gromadi je riječ, jer su poštovanje prema njegovim vojničkim vrlinama pokazali i neprijatelji. I to čak i oni najveći neprijatelji koji su često bez ikakvih argumenata štancali i montirali optužnice za ratne zločine protiv srpskih vojnika i oficira. Ali ne i protiv Lije. I bar zato je zaslužio mnogo više od samo jedne čitulje u “Glasu” potpisane sa:

S ljubavlju i poštovanjem.

Supruga i djeca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana