Samo opušteno

Vedrana Kulaga Simić

Politička situacija i međupartijski odnosi između onih koji čine vlast na nivou BiH gotovo su uvijek u stilu “povuci-potegni”, ali stvarnost kojoj sada svjedočimo je prevršila svaku mjeru.

Sve je nezaustavljivo krenulo nizbrdo kada je prije gotovo godinu tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko odlučio da nametne dopunu Krivičnog zakona i time napravi podjelu u ovoj zemlji kakva nije viđena i to u posljednjim trenucima višegodišnjeg mandata.

Od tada politička kriza je više nego očigledna, a građani su ti koji, po nepisanom pravilu, jedini ispaštaju jer se ne mogu osloniti na one koji su izabrali za svoje predstavnike i zaštitnike. Posljednjih mjeseci svako igra svoju ulogu i gleda samo sebe. Tako bošnjački politički predstavnici uveliko koriste ovakav politički haos u zemlji i gdje god to mogu svoje stavove, želje i očekivanja predstavljaju kao stavove cijele BiH iako to nije istina, jer gotovo da nijedan govor niti odlazak u neku od važnih evropskih i američkih destinacija nije usaglašen. Ali i zašto bi?

Hrvatski politički predstavnici, izuzev Željka Komšića, sve snage su usmjerili ka izmjenama Izbornog zakona BiH i ne odustaju još iako su izbori raspisani i iako je sada već kasno za bilo kakve promjene na papiru. Predstavnici Republike Srpske su, s druge strane, usmjereni na, kako kažu, zaštitu ustavnih principa i prava koja po Dejtonu ima Srpska, a koja su u godinama iza nas pogažena bezbroj puta. I tu smo ponovo došli do činjenice da Bošnjaci veoma dobro, naravno po sebe, a nikako po BiH u koju je najviše kunu, koriste aktuelnu političku situaciju i nemaju po svemu sudeći namjeru da odustanu. Iako je svaki odlazak njihovih predstavnika izvan BiH, a posebno u Brisel, Njujork ili Vašington, redovno povod za nastavak političkih prepucavanja dok narod sve tri nacije, pa i ostali, u ovoj zemlji ma kakva ona bila sve teže spajaju početak i kraj mjeseca.

A i kako bi? Cijene svega, a posebno osnovnih životnih namirnica lete sve više i više u nebo. Čini se iz dana u dan, a oni koji bi trebalo da rade nešto po tom pitanju ne rade apsolutno ništa, osim što uživaju svojim enormnim platama i kojekakvim privilegijama te se ponašaju totalno opušteno što se toga tiče jer su im bitnije one neke stvari čiji repovi sežu od krvavih devedesetih godina.

Umjesto da ulože maksimalne napore i olakšaju život stanovnicima, na nivou BiH ništa još nije urađeno, a kako se bliže izbori sve su prilike da ništa neće ni biti jer je bitnije lagati za glasove, nego iskreno raditi šta se može da bi što manje oni najugroženiji, a i svi ostali osjetili na svojim leđima kandže inflacije, koja tek po prema nekim predviđanjima hvata zalet.

BiH je po mnogo čemu specifična i zemlja apsurda, ali tako je dok može tako da bude. Međutim, i ovi kojima je mandat na isteku i oni koji će isti tek dobiti nakon ovih izbora moraju biti svjesni da rade za narod, a tek onda za sebe. A ne obrnuto, kako je to oduvijek u BiH.

 


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana