Samo malo skromnosti, molim

Danijela Bajić
Samo malo skromnosti, molim

“Hrana je bilo koja materija koja apsorpcijom u ljudskom organizmu doprinosi očuvanju njegove homeostaze.” Iz prve rečenice na Vikipediji, prepisane iz knjige biologije, jasno je da ljudi ne mogu bez hrane.

Ona im je osnova za život i pokretač svih fizičkih i mentalnih aktivnosti. U nastavku teksta piše da je “pravo na hranu ljudsko pravo izvedeno iz Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, priznajući pravo na odgovarajući standard života, uključujući i adekvatnu hranu”, kao i “osnovno pravo na slobodu od gladi”.

Sve to stoji, naravno. Niko ne treba i ne smije da bude gladan i to nam je svima ideja vodilja. Ispravka, ne baš svima već samo humanistima, dobrotvorima i onim ljudima koji su svjesni da uvijek ima onih koji nemaju, a voljni su da im pomognu.

Tamniju stranu mjeseca čine beskrupulozni lezilebovići, samodovoljne individue koje ne mare za ostatak društva, gledajući samo u svoj tanjir i kako da napune nikad siti stomak.

Naravno, kao i u svemu, ne treba generalizovati jer u svakom kukolju ima i žita. Ali čovjek, ako je iole trezven i sa trunkom morala u sebi, naprosto ne može da ostane ravnodušan na svakojaka povećanja budžeta za hranu i piće u institucijama koje su na ionako lošem glasu.

Zajedničke institucije nisu izuzetak i prošle godine su za raznorazne đakonije potrošile 1,7 miliona maraka, a od tog iznosa je 80 odsto potrošeno na hranu, što je opet puno više nego što je to bio slučaj prije dvije godine. Dodatna zapošljavanja na stranu, čak i sveopšta poskupljenja od kojih nije ostala imuna ni Služba za zajedničke institucije, gramzivost i pohlepa jesu jedini epiteti koji mogu da padnu na pamet bilo kome neutralnom ko sa strane gleda izvještaje o nabavkama ovih potrepština. A one su odabrane sa popriličnim ukusom.

U institucijama BiH se služi dobra i raznovrsna hrana. Portali su ranije pisali da tamo ima svega, čak i za ljubitelje “dobre kapljice”. Od crnog vina “vranac”, svijetlog i bezalkoholnog piva do prirodne dalmatinske rakije lozovače, travarice, viljamovke i jegera. Kada je hrana u pitanju, izbor je takođe raznovrstan: pomfrit, špinat u briketima, klepe s mesom, višnje i maline sa jedne, oslić, očišćena lignja, hobotnica i škampe prve klase sa druge strane.

Kad se sve sabere i oduzme, mnogi artikli su svjetlosnim godinama udaljeni od onih koji su predloženi u sindikalnom izboru potrošačke korpe. Dakle, ono što jedu i piju donosioci odluka popriličan je luksuz, tako da stereotipi koji kruže među običnim narodom o zajedničkim institucijama kao mjestima lišenih skromnosti, sve više gube taj epitet i postaju istine koje više čak ni oni prozvani nemaju potrebe da demantuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
Realna opasnost
Realna opasnost
Od Pazara do Maoče
Od Pazara do Maoče
Pšenična kriza
Pšenična kriza
Bez predaha
Bez predaha
Zemlja praznih domova
Zemlja praznih domova
Potencijalni horor film
Potencijalni horor film
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana