Samo jedna istina

Krstina Ćirković
Samo jedna istina

SREBRENICA - Činjenica da tačan broj stradalih Bošnjaka u julu 1995. godine još niko nije utvrdio, već deceniju i po ostavlja previše prostora za manipulaciju srebreničkim žrtvama i predstavlja kamen spoticanja u nastojanju jednog dijela BiH da se istinom dođe do pravde i pomirenja na ovim prostorima.

Previše vremena se dozvoljava da svako priča svoju priču, u kojoj ima malo istine i još manje namjere da se rasvijetle tragični ratni događaji u i oko Srebrenice, posebno u julu 1995. godine, koji su važni za zajedničku budućnost Srba i Bošnjaka na ovim prostorima.

Na ruku onih koji svašta pričaju i onih koji ih do servilnosti podržavaju, nažalost, idu i pravosudni organi BiH, kao i Haški tribunal koji za počinjene zločine nad srpskim narodom Birča, još nisu kaznili nijednog Bošnjaka.

Zbog toga se u Tužilaštvu BiH "kisele" i skupljaju prašinu 57 prijava, koje je MUP RS podnio protiv 126 lica.

Srbi iz Srebrenice i okolnih opština znaju istinu o stradanju svog naroda. Postoje dokazi o ubistvu 3.262 Srbina, od kojih su 73 odsto bili civili, kao i dokazi da je 800 srpske djece ostalo bez jednog ili oba roditelja. Ti dokazi očigledno nisu bili dovoljni za kažnjavanje ratnog vladara Srebrenice Nasera Orića, ni podizanje optužnice protiv onih koji su organizovali, naređivali i izvršavali zločine u Ratkovićima, Skelanima, Kravici, Bjelovcu...

Oni se prikrivaju, kao i broj bošnjačkih žrtava, koje su stradale u Srebrenici. Nije tajna da je licitacija brojkama krenula iz krugova, koji su srpskom narodu željeli nametnuti etiketu "genocidnosti". Na tome se radilo godinama, a da niko od tih zlonamjernika nije računao na kontradiktornosti, koje bi od istorije, mogle napraviti falsifikat, opasan za buduće generacije u BiH.

Istina je, ipak, samo jedna. Do nje se, svjedoci smo, ponekad dolazi poslije niza laži i manipulacija. Tope se brojke od dvanaest, deset, osam hiljada ubijenih u julu 1995. godine. Tim padom dolazi se do broja onih, koji su tokom rata stradali na području Srebrenice.

A kada su, gdje, i na koji način oni stradali pitanje je kojim će se baviti timovi, koji će se istinski baviti Srebrenicom i ratnim događajima u i oko te enklave, koja je od aprila 1993. godine bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Do pravde se može doći samo istinom. Nju znamo, ali je moramo dokazati. Za početak se od Vlade RS očekuje da stavi van snage Izvještaj, koji je Komisija tadašnje vlade sačinila 2004. godine i da sa svojim timovima započne analizu i predoči domaćoj i svjetskoj javnosti sve činjenice o dešavanjima na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana