Samo je nebo granica

Danijela Bajić
Samo je nebo granica

Prije korone bilo je šest, poslije sedam, pa nedugo zatim poraslo je na devet. A nakon što je počeo sukob u Ukrajini muško šišanje je u istom salonu poskupjelo na čak 12 maraka, a žensko da se i ne spominje. Dakle, duplo šišanje naivnih klijenata, a sve pod plaštom krize i inflacije.

To naravno nije sve, jer nisu samo frizeri izmislili krizna napumpavanja cijena, tako da su cjenovnike korigovali svi redom, od kućnog majstora koji popravlja zabagovani trimer do farmera koji prodaju mlijeko i jaja po selu.

Što je najgore, ne može se tim ljudima ništa zamjeriti, jer, ako ćemo realno, zakon prodaje i potražnje okončava svaku raspravu. Ako nećeš, ti pokušaj pronaći nekog ko nudi jeftinije, što u je sadašnjem “postkovid” periodu, dok traje rusko-ukrajinski sukob, gotovo nemoguća misija, naročito ako se traži kvalitet.

Zbog toga su građani očigledno promijenili dosadašnje prakse i sve više se odlučuju za manje kvalitetnije proizvode drugih proizvođača. Tako da oni skuplji ostaju na rafovima, jer ih zapravo malo ko kupuje.

To nam pokazuje i najsvježija statistika koja kaže da je pad prometa evidentan, naročito u trgovinama na malo prilikom kupovine osnovnih životnih namirnica.

Dakle, nema više skupe riže sa dugim zrnom, može i obična. Odustaje se i od gorgonzole, jer ima tamo neka žena sa Vlašića koja prodaje sir po mnogo nižoj cijeni. Jeste malo ljut i kiseo, ali šta da se radi. I tako u nedogled, jer kad je inflacija u pitanju, sve su prilike, samo je nebo granica.

Koliko je sve otišlo tamo gdje građanima nikako ne odgovora govori i iznos potrošačke korpe, koja je, po sindikalnim mjerilima, oko 300 maraka skuplja u odnosu na isti period prošle godine.

Do koje faze smo dogurali najbolje govore podaci o šerovanju na portalima gdje su vijesti o poskupljenju goriva i neprevazilaženju načina za pojeftinjenje hljeba među najčitanijim.

Snješka iz nekih srećnijih vremena dodatno nam ruše i analitičari koji su, u skladu sa situacijom, prilično negativno nastrojeni, bar kad im u razmatranje uzmemo najnovije prognoze.

One kažu da nam nema kraja i da će se globalne krize kao izgovori još povlačiti po trgovačkim kuloarima, tako da skorija budućnost po svemu sudeći ne nudi ništa pametnije i jeftinije od trenutne cjenovne dubioze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana