Samo jaja nisu luksuz

Miloš Vasiljević
Samo jaja nisu luksuz

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, a baš ta nedjelja prema našim običajima i tradiciji rezervisana je za porodicu, uz svečani ručak i bogatiju trpezu.

Ipak, ove godine biće nešto skromnije u većini domova jer cijene, u prvom redu, mesa diktiraju tempo i šta će se naći, bolje reći neće, na stolu.

Jaju su nezaobilazna u svakom domu pa će se kuvanje, tradicionalno šaranje obaviti kako se to radilo još od davnina.

Zavisno od klase do klase cijene jaja kreću se od 30 do 40 feninga što je prihvatljivo u vremenu kada je sve poskupjelo.

I dok domaćice već slažu računicu šta je neophodno da bi sve ispalo kako su zamislile, vrtoglave cijene prasića, koje se kreću i do 12 maraka po kilogramu, daju prazniku epitet najskromnijeg do sada. Po prostoj računici, za prase je potrebno izdvojiti oko 300 maraka, što je u vremenu poskupljenja i sve teže svakodnevice veliki udar na džep građana. Slično je i za jagnje, a prava je jagma uopšte doći do kvalitetnog mesa.

Ipak, kada se podvuče crta jasno je da je praznik jednom godišnje te da se ljudi unaprijed moraju spremati i ostavljati sa strane, jer očigledno drugu opciju nemaju. Enormna poskupljenja osjetimo za vrijeme praznika, kada su slave, Božić, Vaskrs i rođendani.

Pečenje će tako biti luksuz na prazničnoj trpezi, ali i meso u globalu pa očigledno nećemo moći sebi priuštiti u budućnosti svaki dan komad mesa, jer je rast plata i penzija odavno pojela inflacija.

Šta će jesti najugroženija kategorija, penzioneri vidjećemo, a ono što je sigurno da neće teletinu, jer za kilogram je potrebno izdvojiti 25 maraka.  Pršuta bi, kao nikada do sada, mogla zaobići trpezu jer ona odavno nije za običnu raju, a za kvalitetan oval meze potrebno je raditi više od jedan dan.

Bilo kako bilo, najvažnije je sve praznike proslaviti u krugu porodice, ali i u duhu vjere pridržavajući se posta i uz nadu u bolji standard.

Raslojavanje društva je očigledno, a najmanje dvije trećine stanovništva krpi kraj s krajem, s prosječnim primanjima, dok drugi posjećuju egzotična mjesta. Njima je i kavijar jeftin.

Očigledno je da samo jaja neće biti problem, a za ostalo potrebne su pripreme, odnosno štednja. Sve tanji novčanici postali su svakodnevica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana