Samo da je jeftino!

Dragana Orlović

“Kvalitetnije su Vam ove jabuke, gospodine! Jeste da koštaju malo više, ali to su prave, domaće”, govori trgovac jednom penzioneru, pored kojeg sam se nedavno zatekla u trgovini. “Nema veze, dajte Vi meni ove jeftinije”, odgovara on, uzima svoju kesu, i odlazeći govori sam za sebe: “Samo da je jeftino, ko još danas mari za kvalitet, sa ovim primanjima”.

Da on nije jedini, već samo jedan “u moru” potrošača u Republici Srpskoj koji ovako kupuju, svjedoče i sami trgovci.

Kako ističu, najbolje pazare kada su u toku razne akcijske prodaje, a gotovo svaki kupac radije će platiti manje, nego da se odluči za skuplji, a kvalitetniji proizvod.

Niska primanja, veliki broj nezaposlenih, te razna poskupljenja doveli su do toga da kvalitet bilo kojeg proizvoda nesumnjivo gubi “trku” sa nižim cijenama.

Htjeli ili ne htjeli, moramo da priznamo, da je danas, u vrijeme ekonomske krize, kvalitet proizvoda privilegija samo onih imućnijih.

S druge strane, mnoga domaćinstva na razne načine traže kako da prežive od prvog od prvog, te da malim platama pokriju osnovne mjesečne troškove. Novac troše samo na najosnovnije stvari i niko ne može da im zamjeri što ne obraćaju dovoljno pažnje na domaće proizvode.

S druge strane, nije lako ni domaćim proizvođačima! Svakodnevno moraju da vode bitku sa raznom robom koja stiže iz uvoza. Njihov rad, ali i kvalitet proizvoda nije adekvatno nagrađen, jer teško je biti konkurentan stranim jeftinim proizvodima.

Jeste da se domaća privreda svakodnevno bori, te na razne načine promoviše naše proizvode, ali to je veoma težak posao. Teško je prodati nešto, bez obzira na to što posjeduje sve kvalitete, kada većina kupaca nema čime da plati.

Ipak, treba imati na umu, da se kupovinom domaćih proizvoda pomaže i domaća privreda.

Znaju to naši potrošači, ali kao što već rekoh, ne možemo da im zamjerimo, jer su u takvoj situaciji da ne mogu da biraju. Zbog toga treba ograničiti uvoz, pooštriti kontrole kvaliteta i povećati investicije, jer će samo tako biti otvorena nova radna mjesta i zadržana postojeća.

Dug i težak je put ka tome, ali treba da se borimo i nadamo, jer već znamo da je “naše bolje”, a odavno nam je dosadilo da slušamo “Samo da je jeftino”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana