Šamar Tužilaštvu BiH

Željka Domazet

Prvostepena presuda lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću i ostalima kojom su oslobođeni krivice na osnovu svih tačaka klimave optužnice jedan je u nizu šamara koje je Tužilaštvo BiH od svog postojanja do danas dobilo.

Ova presuda jasan je dokaz da je Tužilaštvo BiH najslabija karika u pravosudnom lancu. Dokazuje to mnoštvo primjera, a najsvježiji je slučaj protiv Radončića i njegovih saradnika. Prije dvije godine javnost je svjedočila pompeznom Radončićevom hapšenju i zatvaranju, kao i neviđenom pritisku na njega i njegovu porodicu.

Duže od dvije godine Tužilaštvo je pokušavalo dokazati da je Radončić vođa organizovane kriminalne grupe koja vrši uticaj na pravosuđe, da daruje i trguje uticajem da određena lica budu ustoličena na različite pozicije i cijeli niz krivičnih djela pa čak i da je u stanju da utiče na procese koji se vode u Prištini.

Više od dvije godine Sud BiH je pokušavao da nađe bilo kakav dokaz koji bi potvrdio navode optužnice, ali, kako je predsjednica sudskog vijeća rekla, nije uspio ne samo da potvrdi bilo koju tačku iz optužnice nego nije našao nijedan dokaz koji bi imao obilježja bilo kog krivičnog djela.

Cijela ova ujdurma Tužilaštva pokazala je da u ovoj zemlji postoje montirani procesi na koje pravosudne institucije ove zemlje troše velike resurse, dok drugi slučajevi od kojih bi i ova zemlja i narod imali koristi ili se ne pokreću ili u ladicama skupljaju prašinu. Slučaj “Radončić” je samo jedan u nizu kojima se preko pravosudnih institucija, u prvom redu Tužilaštva, žele ukloniti politički neistomišljenici i protivnici. Sličnu sudbinu doživjele su i optužnice protiv Dragana Čovića, Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, pokušaji podizanja optužnice i montiranja procesa protiv Milorada Dodika, Željke Cvijanović i drugih srpskih zvaničnika u slučaju “Referendum” te cijeli niz drugih, kako protiv političara, tako i protiv nekadašnjih boraca Vojske i policije RS, poput čak dvije podignute protiv komandanta Specijalne brigade Gorana Sarića. Primjera je na pretek koji dokazuju da Tužilaštvo uglavnom sprema klimave i isforsirane optužnice koje padaju kada se njima bave časne sudije.

Činjenica da se nakon svih tih šamara koje je Tužilaštvo dobilo još nije osvijestilo i postavilo na zdrave noge dokazuje da što hitnije mora biti tražen lijek kako bi bio obezbijeđen njegov profesionalan rad. Ne bude li se u ovoj zemlji konačno vodilo računa o tome da se optužnice podižu na osnovu dokaza, a ne na osnovu nečijeg miga, pravosudni sistem će i dalje ostati primjer kako ne treba raditi. Sve te greške i dalje će plaćati građani, a pravosuđe i dalje služiti za političke obračune i montaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana