Šamar Lagumdžiji

Željka Domazet

Taman kada pomislimo da se bura političkih sukoba u BiH stišala i da će stvari u BiH krenuti konačno naprijed, scena se zatalasa i to po poznatom receptu Zlatka Lagumdžije.

Majstor za smutnje i politička previranja ponovo je ljeto učinio malo vrelijim svojim stavovima i diplomatskim skandalima.

Tek što se počela spuštati prašina zbog njegove izjave da je u ratu u BiH stradalo više od 300.000 ljudi, po čemu je podsjetio na već pomalo zaboravljenog Harisa Silajdžića koji je bio majstor u ispaljivanju brojeva kada je riječ o bošnjačkim žrtvama, iskonstruisao je tekst koji je trebalo da posluži kao stav BiH za nastup pred Ujedinjenim nacijama.

Oni koji su imali priliku da ga čitaju zasigurno će potvrditi da bi na sadržaju njegovih redova mogao da mu pozavidi i sam visoki predstavnik u BiH, koji se već mjesecima i rukama i nogama trudi da stanje u BiH predstavi što gorim, i odgodi kupovinu karte bez povratka.

Ovaj najnoviji Lagumdžijin adut u podmetanju klipova i razaranju svake vrste dogovora, od koga se trojici članova Predsjedništva digla kosa na glavi, kako tvrde upućeni rađen je sa namjerom da se isprovocira trojac na vrhu države.

Ova namjera, u tročlanom državnom vrhu osujećena je na vrijeme, a Lagumdžijin traktat o stanju u BiH, završio je u smeću.

Lagumdžiji je naloženo da dokument popravi (čitaj: ponovo napiše) i ovaj put ne zaboravi da se o njemu mora konsultovati i sa ostatkom Ministarstva inostranih poslova, bez čije saglasnosti će nova platforma, vjerovatno imati sudbinu prve.

Time su Lagumdžiji pljusnuli još jedan šamar. Ni od prvog se, prije nekoliko mjeseci, kada su ministru inostranih poslova oduzeli pravo da imenuje diplomate i čime mu je funkcija svedena na čisto protokolarnu, vjerovatno nije bio oporavio, a uslijedio je novi.

Da li će se Lagumdžija u drugom pokušaju opasuljiti i predložiti platformu u kojoj se neće nalaziti sadržaji koji znače podjelu unutar političkog miljea BiH, ostaje da se vidi. Činjenica je, međutim, da Lagumdžija i oni koji ga slijede ovakvim svojim majstorstvom u podmetanju klipova najdirektnije i najodanije rade upravo na razgradnji zemlje u koju se toliko kunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana