Salkićeva istorija

Darko Grabovac

Odavno političko Sarajevo gura tezu da su svi stanovnici u BiH, bez obzira na to kojem narodu pripadali, Bošnjaci, samo različitih vjeroispovijesti. Tako prije neko veče potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić u jednoj od emisija FTV-a reče da su "bosanski Srbi" od 18. vijeka "Bošnjaci pravoslavne vjeroispovijesti".

Loš kao političar, ali dozlaboga bezobrazan i ničim izazvan nabusit, poziva se na ko zna koje dokumente koje su vjerovatno pisali ili pokušali da napišu njegovi istomišljenici. Tu budalastu tezu guraju pojedini sarajevski intelektualni krugovi, a posebno crnogorski musliman Suad Kurtćehajić (nije mi poznato da li u nekada najmanjoj jugoslovenskoj republici žive Bošnjaci).

Tu je problem u traženju svog identiteta. Oni koji su do kraja 20. vijeka bili muslimani, pa se prozvali Bošnjaci, sada bi da prekrajaju istoriju. Ako je suditi po Salkiću, prezimena Filipović ili Branković, koja su česta i danas kod Bošnjaka, vijekovima su bila njihova. Sam korijen riječi Filip ili Branko definitivno "svjedoči" o islamskom, nikako i srpskom porijeklu. Možda u tim knjigama koje je Salkić čitao piše da je Keops iz Visokog, ali mu je bilo zimi hladno, pa se odlučio skućiti u Egiptu. Ne bi me iznenadilo da su bošnjačkog porijekla i Leonardo da Vinči, Isak Njutn, Betoven i još neki. Možda Da Vinči nije ni bio svjestan da je Bošnjak, samo katoličke vjeroispovijesti, ali se, eto, preko noći odlučio da bude Italijan. Potpredsjednik Srpske ne razlikuje vjeru i naciju.

Nije mi cilj da ovim redovima vrijeđam bilo koga, pogotovo ne jedan narod, onaj bošnjački, ali ne mogu a da ne reagujem na takvu vrstu gluposti u vokabularu političkog establišmenta SDA - "bosanski Srbin".

Ako sam ja ta "vrsta" Srbina, šta je onda stanovnik Sandžaka - srpski Bošnjak ili još bolje da Salkić i njegovi politički istomišljenici kažu kako se po toj logici nazivaju Bošnjaci državljani Švedske, Danske, Norveške ili SAD.

Nalupao se Salkić pred TV kamerama kako mu smeta što se jedan od dva entiteta, Republika Srpska, zove po jednom narodu. Da li to znači da treba dovesti u pitanje naziv državne zajednice BiH jer je u imenu sadržano ime samo jednog naroda, bošnjačkog.

Gurao je potpredsjednik Republike Srpske i tezu o građanskoj državi po dobro poznatoj matrici koju je u knjizi napisao tvorac stranke kojoj služi.

Nije poznato ko mu je dao ovlašćenja da priča u ime državne zajednice jer u BiH je moguće jedino ono što tri naroda dogovore, a ne ono što Salkić nariče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana