Šaka lijekova

Milijana Latinović

Savremeni način života u Republici Srpskoj uzima danak, a u prilog tome govori činjenica da je sve više mladih iz dana u dan u čekaonicama zdravstvenih ustanova.

Stres i nezaposlenost najčešći su razlozi zbog kojih već u trećoj deceniji života mladima u zdravstvene knjižice budu upisane dijagnoze depresija, hipertenzija ili dijabetes. 

Nisu, nažalost, rijetki ni oni koji su noći proveli bdijući nad knjigom da bi što prije dobili diplomu, a umjesto posla i plate “zaradili” poremećaj hormona.

I dok su ranije neka od tih oboljenja bila “rezervisana” isključivo za one u poodmaklim godinama, danas više nema pravila. Tome svjedočimo svaki dan.

Statistika neumoljivo upozorava da sve češće obolijevaju djeca i omladina, pojavile su se i mnoge bolesti za koje se još pouzdano ne zna ni kako nastaju, ali ni kako ih zauvijek “izbaciti” iz organizma, zbog čega mnogi od njih, nažalost, na kraju gube tu bitku.

U neku ruku ne treba da čudi podatak da su oboljeli u Srpskoj za samo pola ove godine popili lijekove vrijedne 35,1 milion maraka, a najviše recepata je izdato za medikamente koji regulišu visok krvni pritisak.

Iako je posljednja statistika Fonda zdravstvenog osiguranja RS nešto bolja u poređenju s istim periodom lani jer je na recept popijeno nešto manje lijekova, milionske cifre kojima baratamo nimalo ne ohrabruju.

Naprotiv, poput najjačeg alarma zvone da smo iz dana u dana sve bolesniji.

Krajnje je vrijeme da nadležni stave karte na sto i zapitaju se šta je prioritet svih prioriteta.

Mnoge stvari se moraju promijeniti, i to što prije, a tome i mi sami moramo doprinijeti. Nisu samo stres i znatno brži tempo života krivci za sve više oboljelih u Srpskoj. Dobar dio njih je neredovnom i nepravilnom ishranom “ubrzao” starenje organizma i doveo ga na ivicu. Malo ko će, na prvu, ozbiljno saslušati savjete da je krajnje vrijeme da se promijeni način ishrane, poveća fizička aktivnost i boravak u prirodi.

Nije da infrastrukturni projekti nisu važni, ali bez zdravih mladića i djevojaka koji će budućnost ove zemlje ponijeti na svojim leđima, džaba će nam biti vile i gradovi koje smo sagradili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana