Saga o pravosuđu

Vedrana Kulaga Simić

U BiH još mnoge kockice nisu postavljene na njihova mjesta, a situacija na mnogim adresama je daleko od slike kakva bi trebalo i moralo da bude.

Jedna od najspornijih adresa je pravosuđe, koje je godinama, i to opravdano, na meti mnogih kritika. I domaćih predstavnika, i stranaca i stanovnika koji su na sopstvenoj koži osjetili kako se pravosuđe postavlja u ovim ili onim situacijama.

Priča o reformi pravosuđa u BiH traje gotovo koliko i ono ima staža, a nema vidljivijeg napretka. Bilo je i sastanaka i sastanaka i sastanaka, ali je suština ostala ista - problema ima previše, a rješenja za njih nema ni na vidiku još.

Novi detaljniji presjek stanja u tom sektoru dala je i misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), koja je u izvještaju zaključila, između ostalog, da se ne ulaže dovoljno napora da se stane u kraj korupciji te su sve ilustrovali podatkom o broju podignutih optužnica protiv te pošasti. Brojne domaće i strane analize su pokazale da ima problema i guranja pod tepih i kada je riječ o drugim stvarima poput organizovanog kriminala, predmetima ratnih zločina....

Porodice koje i danas, nakon četvrt vijeka od prekida rata, i dalje čekaju pravdu za svoje najmilije i kaznu za one od čije su ruke i stradali, najbolje znaju kako se radi u nekim dijelovima pravosuđa. A znaju i oni koji vješto i dalje, po mnogim optužbama, bježe upravo od ruke pravde.

Svaki izvještaj o sveukupnom stanju u pravosuđu ili njegovim dijelovima uvijek podigne prašinu u domaćoj javnosti i teško je da će ikada sve doći na svoje mjesto, ali vrijedi pokušavati na pravi način.

Svima bi trebalo da interes bude nezavisno i pravično pravosuđe, jer mu je to i naziv, na kraju krajeva, ali svi smo svjesni da to nije tako. I ma koliko se pokušavala stalno potencirati ta nezavisnost pravosuđa u odnosu na sve ostale nivoe vlasti, sprega među njima ima. I to znaju svi ili sumnjaju.

Međutim, ako se zaista želi pomoći BiH i podići njeno pravosuđe na više i čvršće grane, mora postojati stvarna volja. Na stranu se može ostaviti i to da je efikasniji pravosudni sistem jedna od obaveza domaćih vlasti na putu ka punopravnom članstvu u EU. To mora da bude cilj domaćih čelnika i svih drugih koji u ovome imaju svoje prste da bi građani konačno počeli da vjeruju pravosuđu.

Za to mora postojati volja na svim stranama, a prije svega u pravosuđu. Oni kojima nije mjesto u tim okvirima, moraju se povući, a neodgovoran stav i ponašanje postati prošlost.

Put ka tome cilju nije lak, ali je moguć. Ako se to zaista i želi. Međutim, u svemu mora se imati u vidu specifičnost BiH, ali i uz to, ima mjesta da se naprave ozbiljni pomaci i pravosuđe dovede u pravne okvire.

O problemima se mora otvoreno pričati i tražiti rješenja, a ne počinjati, nastavljati i istrajavati samo na vici i kritikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana