Saga o platama

Vedrana Kulaga Simić

Novi način obračuna radničkih plata u Srpskoj izazvao je pometnju u poslovnim vodama jer se danima na mnogim adresama hvataju za glavu, tražeći način da usklade propise i korake sa posljednjom odlukom vlasti o povećanju primanja zaposlenih.

Najava o povećanju plata obradovala je radnike u Republici Srpskoj jer će mnogima dodatnih 30 ili 50 maraka mjesečno puno značiti, imajući u vidu generalnu ekonomsko-socijalnu sliku u ovoj zemlji.

Plus na platu je pompezno najavljen. Danima se pričalo da je to jedan od pokazatelja da je Srpska uplovila u mirnije vode, ali se, kako se primiče isplata, stanje mijenja. Knjigovođe su se našle u neobranom grožđu jer ne znaju kako da sprovedu tu odluku Vlade RS, a nisu pomogle ni posljednje konsultacije sa predstavnicima finansijskih institucija.

Tako se jednostavna priča o povećanju plate svela na priču o komplikovanim procedurama. Logično pitanje svih radnika koji čekaju deblji koverat je da li bi tako bilo i kada bi se, ne daj bože, zbog ovog ili onog, krenulo u smanjenje plate?

Jedino jasno u ovom momentu je da nadležni u Srpskoj moraju što prije da otpetljaju ovo što su zapetljali. Moraju pokazati i još jednom potvrditi da su odlučni u namjeri da radnicima budu veće plate i da isprave očigledne greške u koracima do kojim je došlo zbog brzopletosti ili objektivnih razloga.

Na njima je da raspetljaju Gordijev čvor o platama u Srpskoj, a za to imaju sve manje vremena ako se uzme u obzir obećanje da uvećani iznosi idu od avgustovske plate.

Na kojoj god način sproveli ta obećanja u djelo, radnici ne smiju izvući deblji kraj. Svim poslodavcima mora biti jasno da moraju ispoštovati stav vlasti o povećanju plata, odnosno da nema mjesta za neodgovorne, a još manje da se takvima danas-sutra progleda kroz prste.

Niko ne može da tvrdi da među poslodavcima nema onih koji takođe traže načine, a ne da obračun urade prema preporuci vlasti, već na svoj način prema kojem će novac kojeg se odrekla Republika, a koji je namijenjen radniku, ostaviti u svom džepu. Većina radnika u RS, nažalost, jedva spaja kraj s krajem i ta slika mora biti promijenjena.

Posljednje obećanje o podizanju plata, koje svi čekaju, treba da bude prva stepenica na putu ka daljem podizanju radničkog i životnog standarda jer samo ti parametri mogu biti pravi pokazatelj razvoja i napretka ove Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana