Sad je dobar i Neum

Danijela Bajić

Dok se hrvatski i crnogorski ugostitelji hvataju za glavu zbog otkazivanja rezervacija turista iz BiH i Srbije, vlasnici hotela, hostela i lokala u Neumu, Trebinju i Višegradu s osmijehom na licu kuju velike planove za nadolazeću ljetnu sezonu.

 

Donošenjem odluke da ne dozvole građanima BiH ulazak na njihovu teritoriju bez testa ili 14-dnevnog karantina, Crna Gora i Hrvatska su same sebi skočile u stomak, jer od tog momenta telefoni ugostitelja u Neumu ne prestaju da zovne, traži se mjesto više, preko noći je postao TOP destinacija.

Ništa manje poziva proteklih dana nisu zabilježili ni ugostitelji na području Trebinja i Višegrada, kao i mnogih drugih destinacija na području Srpske i FBiH, koje zaista nudi toliko toga. Nije džaba nekad neko rekao da prije otkrivanja svijeta treba prvo upoznati vlastitu zemlju.

Sad svima valja Neum, a prošle godine većina njih nije željela ni da čuje za njega. Svi su jurcali u Makarsku i Budvu, gdje su ostavljali silni novac.

Ona narodna izreka “Dok se jednom ne smrkne, drugom ne svane” na najbolji način opisuje ovu situaciju koja je izazvana povećanim broj zaraženih virusom korona u BiH u proteklih nekoliko dana.

Ovo je idealna prilika za vlasnike hotela, hostela i ugostitelje u BiH da se pokažu i dokažu turistima i na taj način pridobiju ih i za sljedeću godinu, kad će vjerovatno sve granice biti otvorene i svi putevi slobodni, jer će se situacija sa virusom krona kad-tad smiriti. 

Mada i ovdašnji stanovnici, koji su ovo ljeto planirali ljetovanje u Hrvatskoj ili Crnoj Gori, treba da ostanu dosljedni i pamte ovaj “udarac” komšija.

Kad sve ovo prođe treba dobro razmisliti da li uopšte pored domaćih prirodnih ljepota kročiti na njihove plaže, koje će ove godine biti gotovo prazne, jer im svake godine u najvećem broju dolaze goste iz BiH.

Da će ovo zaista biti jedna od najgorih ljetnih sezona za Hrvatsku poručili su iznajmljivači i ugostitelji na Makarskoj rivijeri koji kažu da je odluka o samoizolaciji za putnike iz BiH “posljednji ekser u mrtvački sanduk” turističke sezone.

Otkazivanja aranžmana u Makarskoj je uveliko počelo, zbog odluke o 14-dnevnom karantinu.

Gubitke će svakako pretrpjeti zbog korone, ali u vezi sa ekserom na mrtvačkom sanduku bi ipak trebalo da priupitaju vlasti u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana