Sabotaža istrage

Svjetlana Šurlan

Institucije BiH zakazale su što se tiče otkrivanja i kažnjavanja odgovornih za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici 11. jula ove godine.

Složili su se u vezi s tim uglavnom svi, i Srbi, i Bošnjaci i Hrvati, što je u BiH rijetkost. Razlika je u tome kolika je zaista spremnost svih u BiH da se počinioci nađu i kazne, a ne samo da se o toj spremnosti priča u prazno.

Deset dana trebalo je da se dese prva privođenja za napad u Potočarima, iako su slike i video materijali, na kojima su vidljivi napadači, bili dostupni javnosti i bezbjednosnim agencijama na sam dan komemoracije.

Desetak dana trebalo je i Tužilaštvu BiH da zatraži od medija da mu se dostavi prikupljena dokumentacija o ovom događaju. Valjda to nisu mogli da urade sami za deset dana.

A onda je uslijedilo privođenje četiri osobe koje su dovedene u vezu sa napadom na Vučića, javnost je odahnula nadajući se smirivanju tenzija, a u prilog stabilizaciji prilika išla je i najavljena posjeta članova Predsjedništva BiH Beogradu.

Privedene su osobe koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske identifikovalo kao napadače i objavilo zvanično njihove fotografije, pa ostaje nejasno šta je Tužilaštvo BiH uradilo, osim što je naredilo njihovo privođenje. Ali, dobro, preko toga bi se moglo i preći da se, prije nego što se i slegla vijest da su se ovi osumnjičeni, nakon što su dali izjave obreli na slobodi.

Tužilaštvo BiH je, bez i da im oduzme dokumenta, pustilo osumnjičene na slobodu, bez bilo kakvih obrazloženja.

Još apsurdnije je što nadležni ministar bezbjednosti tvrdi da su identifikovani mogući napadači, da su među njima i uhapšeni, odnosno pušteni, te da postoji dovoljno informacija za "ozbiljnu" istragu. Iako iz časa u čas ministar iznosi različite tvrdnje, očigledno je da "ozbiljna" istraga ne daje rezultate, a da nadležne institucije ne rade svoj posao ili neće da ga rade. Pitanje je samo zbog koga i za čije interese kad se već svi zalažu za "stabilnost, bezbjednost, mir i suživot".

Očigledno je da su institucije BiH već odavno ćorave i ne vide ono što je cijelom svijetu kristalno jasno, istraga za napad na Vučića je samo jedan od dokaza za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana