Sabirni centar

Veljko Zeljković

BiH polako, ali sigurno, postoje sabirni centar migranata na Balkanu. Geopolitičke okolnosti, licemjerstvo briselskih službenika, ali i nesposobnost vlasti u Sarajevu, doveli su BiH u gotovo bezizlazan položaj, jer više niko ne zna kuda sa migrantima. Nakon što je zatvorena “mediteranska ruta” kojom su se oni pokušavali domoći Evrope, jedini “put” koji još uvijek funkcioniše jeste “balkanski”.

Iz Turske, u kojoj boravi između tri i četiri miliona izbjeglica iz Afrike i Azije, a najviše iz Sirije, polazna je tačka. Migranti onda iz ove zemlje, nakon što im je blokiran put ka Italiji, odlaze prvo u Grčku, zatim ilegalno prelaze u Makedoniju i Albaniju, a onda preko Srbije i Crne Gore dolaze u BiH, preko koje se pokušavaju domaći Evrope.

Međutim, tu ih dočekuje “evropski zid”, koji su podigle Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Italija, Austrija...

Migrante više niko neće i oni polako ostaju zaglavljeni u BiH.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, u BiH ih trenutno boravi oko 8.000. Međutim, ova brojka je vjerovatno i veća jer dobar dio ovih nesretnika Hrvatska ilegalno vraća na teritoriju BiH.

Ako se uzme u obzir i da se na ovoj ruti nalazi njih još oko 65.000, onda nije teško zaključiti u šta bi se BiH uskoro mogla pretvoriti. Što reče francuski predsjednik Emanuel Makron, u tempiranu bombu.

Stvari bi se dodatno mogle zakomplikovati ukoliko Evropska unija ne odriješi kesu i ne pomogne Turskoj u rješavanju ovog problema.

U međuvremenu je nađeno rješenje za jedan dio izbjeglica iz Sirije, koje Turska nakon vojne akcije i protjerivanja Kurda planira da smjesti u pograničnom dijelu Turske i Sirije. Ali šta će biti sa ostalima? Na to pitanje niko ne zna odgovor. A oni koji su i “zakuvali” ovu priču prave se ludi, jer ih ovaj problem ne dotiče. Zato je, uostalom, njima i lako da pričaju o demokratiji, pravima, slobodnom protoku ljudi...

Kada je u pitanju BiH, vlasti u Sarajevu se ne mogu izboriti ni sa 8.000 migranata. Kulminiralo je u Bihaću. Prijeti prava humanitarna katastrofa. Ni u Tuzli i Sarajevu ih ne žele. Njihova poruka je: “Političari, vodite migrante svojim kućama.”

Dugo se žmirilo nad ovim problemom. Predugo. Rezultat svega, BiH postaje sabiralište za migrante. Pravu eskalaciju ovog problema trebalo bi očekivati na proljeće 2020. godine, kada sa prvim suncem na desetine hiljada “novih” Avganistanaca, Iračana, Sirijaca i Pakistanaca preplavi ove naše prostore.  A onda...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana