Sabirni centar

Veljko Zeljković

Broj migranata koji raznim legalnim, ali i nelegalnim, “kanalima” dolaze u BiH svakim danom je sve veći. Brojke upozoravaju i zabrinjavaju. Podaci sa terena ukazuju na to da bi se mogla obistiniti i neka od najcrnjih predviđanja - da bi BiH mogao pogoditi katastrofalan migrantski cunami.

U Grčkoj se nalazi više od 70.000 migranata koji očajnički traže svoj put ka zemljama zapadne Evrope, a veliki dio njih BiH vidi kao tranzitnu zemlju na tom svom putu. 

Zloslutna predviđanja govore da bi BiH u narednom periodu mogle “okupirati” desetine hiljade migranata. Da stvari nisu nimalo jednostavne moglo se vidjeti i po reakcijama vlasti iz Sarajeva koje su prvi put priznale da se BiH ne može više sama boriti s ovim narastajućim problemom.

Postajemo polako, ali sigurno slijepo crijevo Evrope jer se taj isti demokratski Zapad, koji je izazvao arhitektonske ratne potrese i ovaj cunami, sada pravi lud. Od BiH se polako pravi veliki balkanski sabirni centar za izbjeglice.

Stvari za BiH bi se dodatno mogle iskomplikovati nakon majskih izbora za Evropski parlament i eventualne pobjede “desno” orijentisanih partija. Iste te stranke, a prije svega one iz Italije, Austrije, Mađarske i Njemačke, zagovaraju još radikalniji pristup rješavanju pitanja migrantske krize. To podrazumijeva potpuno zatvaranje granica Evropske unije, pa čak i formiranje i postavljanje više od 10.000 naoružanih policajaca na granice ove “demokratske” zajednice.

Šta bi to značilo za BiH, ne treba komentarisati. Kako u humanitarnom, tako i bezbjednosnom smislu.

Njihovo licemjerstvo, ali i planovi možda se najbolje mogu sagledati iz izjava briselskih zvaničnika upućenih našim političarima da se migrantski kampovi ne mogu praviti u blizi granica s EU. To je direktiva koja se mora striktno poštovati. Izlazna strategija ne postoji. Ako će kupovina nekoliko dronova i gumenih čamaca riješiti ovaj problem, onda smo ga baš nadrljali.

Stručnjaci za bezbjednost upozoravaju i na druge aspekte ove priče. Da li je slučajno ili ne to što se BiH našla na migrantskoj ruti? Zar nije jednostavnije iz Grčke, preko Bugarske i Rumunije, koje su članice EU, stići do Njemačke?

Da li je slučajno i to što se uglavnom radi o licima mlađeg životnog doba? Da li se radi o ratnim i ekonomskim migracijama ili nekim drugim, svjesno izazvanim? Da li nas treba zabrinuti podatak da je više od polovine ovih migranata iz zemalja koje nisu bile pogođene ratom ili dolaze iz država u kojima je BDP čak četiri puta veći od onog u BiH?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana