Sa kim u razgovore

Aleksandar Stojanović

Republika Srpska oformila je pregovarački tim koji bi trebalo da pokrene dijalog sa FBiH i druga dva konstitutivna naroda o budućnosti BiH, a u njemu su se našli srpski predstavnici u institucijama BiH, šefovi klubova vladajuće većine u NSRS, te predstavnici institucija RS. Srpska je sve uradila, samo još da inicijativu za razgovore neko ozbiljno shvati.

I pored toga što, mimo političara, u timu imaju i dva stručnjaka, čini se da inicijativu nije shvatila ozbiljno ni sama Srpska. Činjenica je da se o budućnosti BiH mora razgovarati, jer svaki trezven i zdravorazumski čovjek vidi da je ovakva situacija neodrživa, ali takva jedna ozbiljna inicijativa ne smije i ne može biti postavljena na način da o budućnosti odlučuje samo jedna politička opcija.

Nekoliko je faktora zašto je ovo, bar trenutno, tim ni za šta. Prvi je taj što u njemu nema predstavnika opozicije. I bilo je neozbiljno njihovo odbijanje. Ako ništa, mogli su ući u taj tim i iznutra pokazati da je besmislen, ako je besmislen. Ovako, samo će trpjeti optužbe za izdaju. Opet.

Drugi je taj što u njemu nema stručnih, akademskih članova koji su učestvovali u stvaranju RS. Dva stručnjaka koja su u timu jesu stručni, ali prati ih negativna percepcija za odnose sa vladajućom većinom. Samim tim, i tu se postavlja situacija da je u tim uguran svako ko je blizak najjačoj partiji.

Treći problem je nedostatak jasnog cilja i pravca na koji način će se razgovori voditi. Sami članovi nisu upoznati da su članovi, a na pitanje šta je ključno što tim treba da uradi većina ih je saglasna da ne znaju šta, ali da znaju da je potrebno pričati. Nešto će ćerati, a šta će išćerati, čuće se.

Četvrti, i vjerovatno ključni, je taj što, prema trenutnom stanju, taj tim će pregovarati sam sa sobom. Eventualno sa HDZ-om, ali u tom pogledu bi to samo bio proširen koalicioni sastanak HDZ - SNSD. Iako svi izražavaju nadanje da će Bošnjaci, ipak, sjesti za isti sto i razgovarati, reakcije na pozitivan odgovor predsjednika FBiH Marinka Čavare i napadi koje je doživio jasan su pokazatelj da od toga nema ništa.

BiH je nemoguća država i o njenoj budućnosti je neophodno da se razgovara, jer sve drugo vodi u nešto što niko ne priželjkuje, ali taj dijalog ne treba da bude političko nadgornjavanje, stranačka kampanja ili dodatno uhljebljivanje kadrova. Možda zvuči utopijski, ali konstruktivnost i ozbiljan pristup su zaista potrebni.

Ako se budućnosti bude prilazilo preko prošlosti i ako ćemo pri tome biti neozbiljni, sadašnjost će biti kritična, a glavna tema razgovora će biti “daj da se spase što se spasti može”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana