S oprezom u novu godinu

Milijana Latinović

Uprkos svim naporima i svim preduzetim mjerama virus korona još nije iščezao i pitanje je kada će. I dalje je tu među nama, a korona brojke, koje su proteklih dana nešto povoljnije, ipak nam ne ostavljaju mogućnost da se opustimo i zaboravimo na distancu, maske i vakcinaciju.

 Malo-pomalo od zatvaranja, policijskog časa, redova ispred marketa, banaka i apoteka, svi segmenti života su počeli da se vraćaju u normalu i mnogo toga je bolje nego što je bilo u prvim mjesecima kada je talas korona pandemije zapljusnuo i Republiku Srpsku. Mnoge restriktivne mjere su ukinute ili dobrim dijelom ublažene, ali i dalje nismo slobodni kao u doba prije pandemije.

I dalje je u maketu, gradskom prevozu i drugim zatvorenim prostorima maska obavezna. Sredstva za dezinfekciju ruku pored ulaznih vrata u tim objektima opominju da je neophodno više voditi računa o zaštiti. Odgovornosti i opreza nikada dosta.

Borba s nevidljivim neprijateljem traje već 21 mjesec. Godina koju ispraćamo bila je puna izazova u svakom smislu. Svi su se borili na sebi svojstven način da sačuvaju zdravlje, ali i održe poslovanje, sačuvaju radna mjesta i pozicije na tržištu jer od nečega treba živjeti i kada sve ovo prođe. Nije bilo lako. Najteže je onima koji su u kandžama bolesti izgubili najmilije.

Iako se život donekle vratio u normalu, još nije gotovo. U pretpraznično vrijeme, kada očekujemo i najmilije iz dijaspore, Republički štab za vanredne situacije produžio je i radno vrijeme ugostiteljskim objektima do dva časa iza ponoći.

Taj korak obradovao je ugostitelje, ali i sve one koji se spremaju za praznično veselje. Bez obzira na opuštenije mjere, s oprezom treba da uđemo u narednu godinu, kako već u proljeće ne bismo dočekivali još jedan u nizu talasa epidemije.

Treba da se okrenemo jedni drugima, da čuvamo sebe i ljude koje volimo kako bi iduća godina bar bila bolja, sigurnija i sa mnogo manje ograničenja. Oprez i odgovornost i dalje treba da budu naši najveći saveznici, kako bismo iz ove borbe izašli kao pobjednici.

Kineski Vuhan, odakle je korona krenula da sije strah po cijelom svijetu, sada “diše punim plućima”, a jedino što je sačuvalo Kineze je disciplina, i to čelična. Valjda i svako od nas uz minimum opreza i odgovornosti može da doprinese da za drugi rođendan korone slavimo pobjedu nad virusom, pobjedu života nad svim nevoljama na koje smo nailazili svih ovih mjeseci. +++



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana