S diplomom preko granice

Svjetlana Đuričić

Poslije polaganja diplomskog rada brže-bolje put inostranstva. Većina svršenih studenata elektrotehnike u Republici Srpskoj, od ono malo njih koliko ih svake godine diplomira na dva elektrotehnička fakulteta, ima ovakve planove.

Oko stotinu ih se u prosjeku godišnje upiše na Elektrotehnički fakultet u Istočnom Sarajevu, a diplomira ih tek trećina od tog broja, što je, naravno, nedovoljno da zadovolji rastuće potrebe tržišta rada.

Kvalitetni programeri i IT stručnjaci su i te kako traženi, tako da za one koji odluče da se upišu na elektrotehniku "nema zime". Posao ih praktično čeka čim diplomiraju, što se za ostale branše ne može reći. Svi diplomci elektrotehnike vrlo lako dolaze do zaposlenja, a naročito oni koji završe smjer računarstvo i informatika.

Uslovi za rad i plate koje se programerima i IT stručnjacima nude kod nas su vrlo primamljivi, ali izgleda da su u inostranstvu još bolji, jer se rijetko koji zadrži duže u Srpskoj. Ne čudi stoga što je kod nas toliki deficit za ovim stručnjacima.

Upućeni kažu da rastuće potrebe našeg tržišta ne bi zadovoljilo čak ni kad bi se svi, koji sada završavaju elektrotehniku, zaposlili u RS. A to je tek jedan primjer koliko je kod nas malo elektroinženjera. Stručnjaci tvrde i da će situacija biti sve teža, odnosno, manjak ovih inženjera će se tek primijetiti.

Apsurdno je da na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu već dugo traže dva asistenta iz informatike, ali da niko od tamošnjih diplomaca nije zainteresovan da se zaposli i ostane u toj ustanovi.

Beograd, Novi Sad, Evropska unija... Sva su odredišta, izgleda, primamljivija od RS. Apsurd je i da nijedna institucija u Srpskoj nema precizne podatke o tome koliko je elektroinženjera u posljednjih nekoliko godina napustilo Srpsku. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS na kraju novembra ove godine prijavljena su 142 lica iz struke električari i energetičari. Njihova prosječna dužina čekanja na zaposlenje je među najkraćim, oko godinu i sedam mjeseci.

Ako se ovakva praksa nastavi, ne samo da nećemo imati svoje stručne i kvalitetne elektroinženjere, već ćemo ih možda morati i uvoziti. Sličan scenario možemo očekivati i sa zdravstvenim radnicima, ali i sa stručnjacima iz drugih oblasti. Možda će tada nadležni konačno shvatiti da se "odliv mozgova" trebao spriječiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana