Ruski zavjet

Veljko Zeljković

Slučajno ili ne, ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov posjetio je Sarajevo i Banjaluku na Malu Gospojinu, jedan od najvećih zavjetnih praznika.

 

Došao je pompezno, kako i dolikuje jednom ovako visoko rangiranom političaru, i uz ogromne mjere obezbjeđenja, a onda i odaslao nedvosmislene i jasne poruke domaćim političarima. Ali, i svjetskim.

Rusija se zalaže za dosljedno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i cjelovitost BiH.

Lavrov je istakao da ovaj sporazum nema alternativu, te da treba poštovati ustavne nadležnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Visoki ruski funkcioner je na ovaj način zapušio usta svima onima koji su rusku spoljnu politiku do sada osuđivali zbog navodnog miješanja u odnose unutar BiH. 

Za razliku od nekih drugih zapadnih diplomata, Lavrov u BiH i Republiku Srpsku nije došao sa depešama i naredbama. Ali, ni sa spiskovima šta se mora uraditi.

Nije nikome ni zavrtao ruke, vukao za uši zbog neposlušnosti ili dijelio lekcije o ponašanju.

A mogao je jer dio političke javnosti u FBiH ima patološku i neosnovanu odbojnost prema svemu ruskom, ali i uvažavanju koje vlasti iz Kremlja imaju prema vlastima u Srpskoj.

Umjesto toga, Lavrov je pokazao da je ruska spoljna politika prema BiH prijateljska i bezuslovna. Baš kao i prema Republici Srpskoj.

Jedino čemu se usprotivio jeste demonizacija Republike Srpske, koja se vodi iz određenih svjetskih, ali i domaćih političkih krugova.

Osvrnuo se Lavrov i na predstojeće izbore u BiH, ističući da ruska zvanična politika nema favorita, odnosno da su mu favoriti oni koji osvoje najviše glasova građana.

Ova posjeta imala je ekonomski aspekt. Nije se možda govorilo o jabukama, ali jeste o gasu i višemilionskim investicijama koje su ruske kompanije uložile u Republiku Srpsku.

Govorilo se i o Kosovu, kao jednom od ključnih elemenata u stabilizaciji regiona, ali i odnosu vlasti BiH prema ovom problemu.

Stigao je ministar inostranih poslova Ruske Federacije da posjeti i srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar u izgradnji, a koji se gradi u Banjaluci u čast čuvenoj ruskoj carskoj porodici Romanov.

Nikome u BiH, a pogotovo ne onima iz Sarajeva, ne bi trebalo da smeta posjeta jednog visokog ruskog zvaničnika Banjaluci. Ne treba da smetaju ni prijateljske i istorijske veze srpskog i ruskog naroda. Zašto bi?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana