Ruski dolari

Goran Maunaga

Taman kad je otpočela priprema za potpisivanje sporazuma o izmirenju oko 125 miliona dolara klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, SDA je zatražila da od tog iznosa bude odbijen ratni dug za gas prema Rusiji. To znači da bi taj sporazum opet mogao da bude prolongiran, kao i to da bi Rusi mogli da se predomisle i potpuno obustave isplatu gotovine.

Teško je dokučiti šta je u pozadini takvog poteza čelnika SDA i zašto bi to odgovaralo bilo kome, pa i SDA.

Skoro nevjerovatno je da smatraju da je taj pokušaj pomaganja "Energoinvestu", firmi na kojoj se vodi 105 miliona dolara duga Rusima, važniji od toga da novac iz Ruske Federacije stigne entitetima. Tu baš nema neke logike, osim moguće ozlojeđenosti što su Rusi tu najbolju ponudu dali i zbog dobrih odnosa sa Srpskom.

Moguće je i da je riječ o pokušaju nanošenja štete Republici Srpskoj na način na koji je to prvi pokrenuo Savez za promjene, pa i po cijenu toga da novac ne ode ni FBiH. Ali samo neka ne ide Srpskoj. 

Iako pitanja klirinškog, i duga za gas, nemaju nikakvu međusobnu vezu jer se klirinški dug rješava međudržavnim ugovorom između dvije države dok je ratni dug za gas komercijalni posao, vođen tom "SDA logikom" federalni ministar Nermin Džindić predložio je Savjetu ministara BiH prebijanje ratnog duga za gas kroz isplatu klirinškog.

Za takav potez objašnjenje treba tražiti i u mogućem pokušaju obezvređivanja značajnih poteza i uspjeha ministra Vjekoslava Bevande u tom poslu dobijanja novca, pošto Bevanda skoro jedini u Savjetu ministara, umjesto srpskih predstavnika u zajedničkim organima vlasti, svojim realnim stavovima i potezima često predstavlja smetnju politici SDA. 

Pitanje klirinškog duga aktuelno je duže od deceniju, i kad je na dohvat ruke najbolje moguće rješenje - isplata duga u gotovini, SDA pokušava da to blokira. 

To je tako i zbog nesprovedene unutarstranačke reforme SDA od koje je čak uspešnija i reforma pravosuđa u BiH. Očito je da je sa bivšim predsjednikom te stranke pokopan i svaki pokušaj oslobađanja partije od ratnih kadrova i ciljeva.

U želji da iz svega izvuku političku korist i pokažu da je centralizacija BiH moguća, njeni čelnici prvo će opustošiti vlastiti budžet, a zatim zaustaviti ekonomske reforme i postati grobari onoga u šta se zaklinju - države BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana