Ruska ruka prijateljstva

Milijana Latinović

Republika Srpska ima širom otvorena vrata za saradnju sa Ruskom Federacijom. Ta šansa ponovo je dospjela u žižu javnosti jer je višečlana delegacija iz Nižnjeg Novgoroda, najbrojnija do sada, stigla u posjetu Srpskoj.

Prijatelji iz Rusije doputovali su sa pregršću ideja i ponuda za saradnju koja bi, sudeći prema izjavama sa brojnih sastanaka, mogla biti krunisana osnivanjem zajedničkih preduzeća, koja će krčiti put ka evropskom i ruskom tržištu.

Predstavnici Vlade RS i poslovne zajednice šansu za unapređenje već dobre saradnje vide u metaloprerađivačkoj, automobilskoj i prehrambenoj industriji, te proizvodnji medicinske i saobraćajne opreme.

Za domaću privredu najavljena saradnja mogla bi biti vjetar u leđa, da uz pomoć jakog partnera, krupnim korakom krene ka vrhu.

Uz podršku, partnerski i bratski odnos koji Srpska baštini sa Rusijom, naziru se dobri poslovni rezultati koje bi domaći privrednici mogli zbrajati u godinama koje dolaze. Svjesni su da je ovo dobra prilika i da je za male proizvođače podrška onih koji važe za svjetsku velesilu veoma važna, da bi obezbijedili kvalitetnu sirovinu, unaprijedili proizvodnju, osavremenili pogone i zgrabili svoje parče tržišnog kolača.

U vrijeme kada cvjeta nelojalna konkurencija i kada mnogi gledaju kako da ulove plijen u mutnom, važno je imati partnera sa kojim je moguće krojiti velike planove.

Domaći privrednici uzdaju se u poljoprivredu kao jedan od najvećih potencijala u kojem uz mnogo truda i zalaganja mogu ostvariti dobre rezultate i ruskom tržištu ponuditi proizvode vrhunskog kvaliteta. Osim toga, dolazak ruske delegacije, povodom manifestacije “Dani Nižnjeg Novgoroda u Republici Srpskoj” izuzetna je prilika i za unapređenje ekonomske, kulturne, naučne i turističke saradnje.

Na nama je da pruženu ruku prijateljstva stegnemo čvrsto i učinimo sve što je u našoj moći da ovo bude samo zamajac velikim projektima koji će uslijediti.

Ne smijemo zaboraviti da je Rusija prije koju godinu širom otvorila vrata za jabuke iz Srpske i BiH, ali da je zbog nemara pojedinaca ubrzo morala da spusti rampu za domaće pošiljke, jer je jedno preduzeće pokušalo da podvali jabuke iz Poljske.

Takvo nešto ne bi smjelo nikada više da se dogodi, jer jednom ispuštena prilika teško može da se vrati, a ukaljan obraz i srušeno povjerenje nisu preporuka za bilo kakvu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana