Ruska rampa kao opomena

Milijana Latinović

Poljoprivrednike je u petak je obradovala vijest da je Ruska Federacija podigla rampu za voće i povrće iz Srpske i BiH.

Voćari i povrtari koji su protekla dva mjeseca zbog zabrane izvoza na rusko tržište sabirali milionske štete ne mogu sakriti zadovoljstvo jer im je pružena nova šansa.

U svoj euforiji oko izvoza u Rusiju i pripreme prve pošiljke, nemoguće je ne zapitati se, da li je do zabrane uopšte trebalo doći?

Pa zar iz lanjske priče o izvozu mlijeka nismo naučili da sa velikim tržištima nema šale i da kod njih ne prolazi ni najmanja greška?

To što smo mi dozvolili da se na našim trpezama serviraju uvozne jabuke i kruške čiji je kvalitet pod znakom pitanja, to je samo naš problem. Velika tržišta, poput ruskog, taj luksuz sebi ne žele priuštiti.

A za nas je karakteristično upravo to da se prvo pokliznemo, udarimo glavom o zid, pa tek onda naučimo kako se radi. Zar je moguće da smo se uopšte upustili u priču o izvozu, a da ne znamo kako se čuvaju pečati i fitosanitarni sertifikati?

Bilo kako bilo, velika prilika je ispred nas. Dobili smo šansu da jabuke, kruške, šljive i krompir proizvedeni na našim njivama dospiju na jedno od najvećih svjetskih tržišta. Valjda ćemo novu priliku znati čvrsto zgrabiti i iskoristiti na najbolji mogući način.

Jer, prilike poput ove ne dobijaju se često, a vidjeli smo da se izgube za tren. I najmanje odstupanje od potpisanog Protokola između Rusije i BiH značiće kraj izvozu i dobroj saradnji.

A to niko od nas ne želi, ponajmanje poljoprivrednici koji s puno muke, žuljeva i znoja od jutra do mraka, po suncu i kiši uzgajaju sočne plodove. Oni najbolje znaju koliko truda je potrebno da bi se dobio plod vrhunskog kvaliteta.

Ostalo je u rukama nadležnih, onih čije radno mjesto nije njiva već udobna kancelarija, da vode računa o tehničkim detaljima. Inspektori moraju zasukati rukave i oči držati širom otvorene kako im se ne bi potkrala ni najmanja greška.

Izvoz u Rusiju trebao bi biti podstrek voćarima da daju sve od sebe da jabuka iz voćnjaka pod Kozarom ili šljiva iz Ugljevika budu vrhunskog kvaliteta, da u Rusiju pošaljemo ono što bismo voljeli i sami da pojedemo, jer je to jedina garancija da nam ponovo neće biti spuštena rampa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana