Rušitelji mira u Srebrenici

Krstina Ćirković

Da se u Srebrenici godinama krše zakoni Republike Srpske i ugrožavaju osnovna ljudska prava, potvrđuje i “slučaj crkve” u Dugom Polju. Naime, vjerujući srpski narod, koji živi u tom dijelu Srebrenice je prije dvije godine odlučio da svojim novcem sagradi hram u kojem će se vjenčavati i krštavati, Bogu moliti za zdravlje, mir i ljubav među ljudima.

Nisu ni slutili da će ti uzvišeni ciljevi i dobronamjernost biti dočekani osudama, opstrukcijama i čitavom ujdurmom bošnjačkih političara koji su se, kao i uvijek do sada, pokušali prikriti iza nekakvih udruženja ili grupa nezadovoljnih građana nesrpske nacionalnosti.

Ali, nije crkva u Dugom Polju prvi trn u oku bošnjačkim predstavnicima srebreničke vlasti. Izgon pravoslavnih bogomolja i obilježja iz sjedišta nekadašnje Srebreničke mitropolije, počeo je još 2002. godine kada je iz kabineta tadašnjeg načelnika Šefketa Hafizovića naloženo da se ukloni krst na Starom gradu iznad Srebrenice i poruši započeta crkva Prepodobnog Sisoja Velikog u Potočarima.

Taj neobavljeni zadatak predao je u amanet svom sljedbeniku Abdurahmanu Malkiću, koji je više puta, ali bezuspješno, zakazivao datume rušenja tih svetinja. Nije bilo novca, iako je tih godina obilato stizao u Srebrenicu, kojim bi se mogla realizovati rušilačka namjera tadašnjeg prvog čovjeka u opštini, u kojoj Srbi još čine većinu.

Bagere je, kao sredstvo mirne borbe protiv Srba i srpskih obilježja, naslijedio i aktuelni vršilac dužnosti načelnika Ćamil Duraković. I njemu, kao i njegovim prethodnicima smetaju spomen-obilježja stradalim Srbima, koja su podignuta pored puta, jer prolaznici zastaju i odaju počast i nekim drugim nevinim žrtvama Srebrenice.

Duraković nevješto krije da mu to smeta. Tvrdi da mu ne smetaju srpski spomenici, nego navodno načini obilježavanja mjesta stradanja Srba. Za njega su krstovi “provokativni” a podizanje srpskih spomen-obilježja kraj puta “ograničavanje teritorije”.

Ovakvi stavovi Durakovića definitivno ne ostavljaju nikakvu nadu u bolju i zajedničku budućnost Srebreničana. A to je važno, jer će se on, kao nezavisni kandidat za načelnika ove opštine, predstaviti srebreničkim glasačima kao čuvar mira, graditelj tolerancije i dobrih komšijskih odnosa između Srba i Bošnjaka.

A dok to bude obećavao, zahtjev za izdavanje dozvole za gradnju crkve u Dugom Polju će, najvjerovatnije, skupljati prašinu u fiokama nadležnog opštinskog odjeljenja. On može da kaže, a da čini se tako i bude, da Srpska pravoslavna crkva u Srebrenici ne dobije građevinsku dozvolu sve dok je on na čelu opštine. On je “jači” od zakona, ministarstava i sudova. Jer, sve zakonske odluke i rješenja padaju u kabinetu načelnika Srebrenice. Padale su, kažemo, i napominjemo da ničija sila nije Bogu mila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana