Rušioci BiH

Veljko Zeljković

Hrvatski narodni sabor je izašao s Prijedlogom promjena Izbornog zakona BiH koje bi trebalo da ispoštuju sve odluke međunarodnih sudova, ali i Ustavnog suda u BiH u slučaju “Ljubić”. One bi, bar kako smatraju u HNS, trebalo da obezbijede legitimitet izabranih zvaničnika, ali i konstitutivnost naroda i “ostalih” u BiH.

 

Iz Srpske je pak poručeno da bi stavljanje moratorijuma na takozvani Inckov zakon, mogao relaksirati političke odnose unutar BiH, te da bi to bila dobra poruka da se srpski predstavnici vrate u zajedničke institucije. Da kroz institucije BiH budu usvojene izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, a ne da ih stranci nelegalno nameću.

Iz Ankare, a nakon susreta predsjednika Srbije i Turske, gotovo u isto vrijeme upućena je poruka i prijedlog da se ove dvije zemlje, zajedno sa Hrvatskom, arbitražno uključe u rješavanje političkih neprilika i BiH.

Kakav je bio odgovor predstavnika bošnjačkih i “građanskih” partija? One su sve to redom odbile izmišljajući razna opravdanja, te nastavljajući s daljim dizanjem tenzija i predstavljajući sebe najvećim žrtvama u istoriji čovječanstva. 

Što se tiče promjena Izbornog zakona oni su za to da budu “zaleđene” i arhivirane sve dok srpska strana ne odblokira rad zajedničkih institucija. Nemaju ništa protiv, a čak to smatraju i poželjnim, da i naredni izbori budu održani po starim pravilima, a kako bi se mogao ponoviti scenario “Komšić”. 

Ne prihvataju, baš kao ni OHR, ni da se van snage stavi i nametnuti i sporni Inckov zakon, te da se o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH raspravlja u Parlamentu BiH. Za njih je nametanje ovog zakona legalno. 

Na nož su dočekali i prijedlog iz Istanbula žestoko poručujući kako se o sudbini BiH ne smije i ne može odlučivati po zagrebačkim, beogradskim i istanbulskim rezidencijama, pri tom zaboravljajući u taj isti koš staviti i Vašington, London ili recimo Berlin.

Za njih je američki ili njemački intervecionizam i protekcionizam legalan i nije sporan, štaviše i poželjan i nasušan, ali je sporno “miješanje” komšija.

I ko onda kreira krizu u BiH?  Srbi, Hrvati, Rusi, Kinezi...., ili oni koji žele rasturiti Dejton i napraviti nekakvu građansku državu, a koja bi bila uvod u dominaciju jednog naroda nad ostala dva. Ko potpaljuje vatre u BiH? Srbi i Hrvati koje se zalažu za dosljedno poštovanje potpisanih međunarodnih ugovora, donošenje adekvatnih zakonskih i svima prihvatljivih rješenja, ili oni kojima je u interesu da u BiH bude sve gore, kako bi isprovocirali međunarodni intervencionizam?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana