Rusija, PIK i Šmit

Veljko Zeljković

Dejtonski mirovni sporazum trebalo bi da bude sveto pismo, sveto i poštovano poput krave u Indiji ili pande u Kini, kako za sve političke strane u BiH, tako i za samu međunarodnu zajednicu.

Trebalo bi, ali nije! Ovaj dokument toliko je puta do sada gažen i nipodaštavan da se može postaviti jedno sasvim jednostavno zdravorazumsko pitanje - kojim se to pravnim normama rukovodi ta ista “demokratska” i arogantna međunarodna zajednica, koja se prema BiH već od njenog dejtonskog “rođenja” odnosi kao prema protektoratu, u kojem ne vrijede nikakva napisana pravila, već trenutni geostrateški interesi pojedinih velikih sila. Izbor Nijemca Kristijana Šmita posljednji je primjer na tom podužem spisku pravnog nasilja koje ta međunarodna zajednica već godinama sprovodi na ovim prostorima.

Iako je Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma tačno definisano i precizirano ko i kako može birati i imenovati visokog predstavnika u BiH, to je svjesno ignorisano i zaobiđeno. Inostrani ambasadori, američki, britanski i njemački odlučili su da Šmita proglase kao novim nasljednikom toliko osporavanog Valentina Incka. I ništa ne bi bilo sporno da je to učinjeno prema već pomenutom Aneksu 10. Umjesto toga, iza kulisa je dogovoreno Šmitovo imenovanje, koji očigledno dolazi u BiH sa zadatkom da “ubrza započete procese”. Ono što zabrinjava jeste da Zapad silom želi da zaobiđe propisanu proceduru. Stoga se postavlja još jedno sasvim logično pitanje - da li je izbor Šmita legitiman, a pogotovo ukoliko jednu takvu odluku u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija ospori Rusija i upotrijebi svoje pravo veta, a što je u ostalom i najavljeno iz Kremlja.

Stara narodna poslovica je “da se sa rogatim ne treba bosti”, ali i da svaka tiranija kad-tad doživi svoj kraj. Iz Republike Srpske je istaknuto da će insistirati na poštovanju propisanih procedura koje podrazumijevaju davanje saglasnosti strana potpisnica na imenovanje novog visokog predstavnika. Isti stav zauzela je i Moskva.

Možda je ovo i dobra prilika da se stane nogom za vrat dosadašnjoj tehnologiji vladanja zvanoj “ohaerizam”, čiji sadržaj, kako je pokazalo iskustvo iz proteklih četvrt vijeka, čine tiranija, autokratija, autoritarnost i totalitarizam.

Četiri nedemokratska načela, koja tokom svih ovih godina nisu BiH dala naprijed - da postane koliko-toliko normalna zemlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana