Rušenje spomenika pucanj u Srbe

Željka Domazet

Dvije decenije i više je prošlo otkako je makar na papiru u BiH ustanovljen mir, nakon kojeg su svi narodi ove zemlje trebali da se okrenu svakodnevnim aktivnostima. Međutim, tihi rat se i dalje nastavlja.

Oni kojima su usta puna BiH i koji tvrde da je riječ o multietničkoj i multikulturnoj zemlji prećutno tolerišu kojekakve vandalizme, pljačke, te jači i prikriveni pritisak na malobrojni pravoslavni svijet koji je ostao da živi u Federaciji.

Oni koji nisu protjerani u ratu i neposredno nakon ratnih sukoba danas se na svakojake načine ucjenjuju, straše i napadaju da napuste svoje domove i odlaze glavom bez obzira. Najočitije je to čak u glavnom gradu ove zemlje, u kome još samo pravoslavna groblja i hramovi svjedoče da su tu nekada živjeli Srbi. Najočitiji primjer je crkva Preobraženja Gospodnjeg, koja je kao pravoslavna bogomolja već odavno dobila epitet zdanja koje je najviše pljačkano, skrnavljeno i na svakojake načine ponižavano. Mada su već odavno u ovom zdanju i oko njega postavljene video-kamere, nikada počinioci vandalskih napada nisu otkriveni.

Da "multietničkom i multikulturnom" Sarajevu smetaju i grobovi pravoslavaca najočitije pokazuje vandalski napad na groblje u Briješću. Polupani su spomenici i iščupani kameni krstovi koji su u miru obilježavali i čuvali pokojnike kada je na ovim prostorima bjesnio bjesomučni rat. Danas, više od dvije decenije otkako je utihnulo oružje, vandalski napadi su postali najperfidniji način slanja poruka i živim i mrtvim sarajevskim Srbima da im tu nema mjesta.

I dok rijetki pravoslavci odlaze na groblja da zapale svijeće svojim precima sa strahom šta će tamo zateći, istražni organi ćute i na taj način odobravaju neviđeni vandalizam. Time pokazuju da svi oni koji su na ovaj ili onaj način ostali da žive u iluzijama multietničnosti treba što prije da se pozdrave s njima i da traže druga skrovišta.

Kako su, uostalom, stvari počele da se odvijaju, izgleda da ne samo da živi pravoslavni svijet neće moći da pokaže kako u glavnom gradu ove zemlje ima Srba, nego to neće moći posvjedočiti ni nedužni grobovi. Uostalom, i to je multietničnost na način kako je zamišlja Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana