Rušenje sistema

Sandra Miletić
Rušenje sistema

Predstavnici u BiH u organima Ujedinjenih nacija trebalo bi da glasaju prema odavno usaglašenim instrukcijama. Prema stalnoj instrukciji Ministarstva inostranih poslova BiH, kada su zemlje EU prilikom glasanja u organima UN nejedinstvene u stavu, BiH bi trebalo da bude uzdržana.

Tako bi, naglašavamo, trebalo da bude, i taj sistem morao bi da se poštuje prilikom svakog glasanja.

Ali tako nije u stvarnosti, jer prilikom glasanja u Savjetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi, o Rezoluciji o napadu izraelske vojske na konvoj za Gazu, koju je u ime islamskih zemalja predložio Pakistan, taj sistem je potpuno urušen.

Tako je BiH, mimo dogovorenih principa, glasala kao i zemlje članice islamskih i arapskih zemalja za Rezoluciju.

Pomoćnik ministra za multilateralna pitanja u Ministarstvu inostranih poslova Branko Mandić instrukciju MIP-a nije poslao ambasadoru Emini Kečo-Isaković, nego je tražio stav Predsjedništva.

Stav je dobio od člana Predsjedništva iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića koji je rekao da u slučaju da zemlje EU ne budu usaglašene, BiH mora da bude suzdržana.

Radmanovićev stav Mandić, međutim, nije poslao ambasadoru. Kaže da to nije uradio, jer nije dobio stav druga dva člana Predsjedništva.

A, Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića samovoljno je direktno poslao svoj stav ambasadoru Emini Kečo-Isaković da glasa za Rezoluciju.

To je urađeno, iako zakoni i propisi nalažu da komunikacija sa mrežom diplomatsko-konzularnih predstavništava ide preko MIP-a, kao i u svim drugim državama svijeta.

U cijeloj ovoj priči jedino je Nebojša Radmanović ispoštovao državni sistem i način komunikacije, ali je njegov stav ostao u ladici MIP-a.

Pitanje je kako? I zašto?

Upućeni tvrde da je Mandić, u stvari, odigrao ovu igru za Silajdžića, jedni kažu da je ucijenjen, a drugi da kalkuliše, jer želi mjesto ambasadora u Beču.

Zna se samo jedno: Ovako se ruši, a ne gradi ni država ni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana