Rušenje mira

Aleksandar Stojanović

Za manje od mjesec dana navršava se 25 godina od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir, poznatijeg kao Dejtonski sporazum, kojim su zaustavljeni ratni sukobi na prostoru BiH. Taj mirovni sporazum potvrdio je istorijsku činjenicu, postojanje Republike Srpske, ali i definisao ustrojstvo BiH.

U trenutku njegovog potpisivanja to je bio jedan od centralnih svjetskih događaja, zaustavljena su krvoprolića i očekivalo se da će taj dokument uspostaviti trajni mir i jednakost sukobljenih strana. Međutim... Već u prvim poslijeratnim godinama od strane Bošnjaka, uz presudnu podršku međunarodnog faktora oličenog u kancelariji visokog predstavnika, započeo je pravno nasilje nad Srbima i Republikom Srpskom.

Pred osvit 25. godišnjice krvoločna želja za poništavanjem mira, opstanka Srba na vjekovnom ognjištu i ukidanje srpskog parčeta zemlje ne jenjava i Bošnjaci putem svojih satelita poput Danijela Servera prizivaju raspakivanje Dejtona. Na svom planu da ukinu temelj BiH, nisu poštedjeli ni Hrvate pa se tako stvorila situacija da jedan narod pokušava da kroji sudbinu druga dva, gledajući BiH kao sopstvenu tapiju.

Nema ništa loše u činjenici da neki narod želi bolji položaj u državi, ali ne može se opravdati perfidno insistiranje na ugroženosti i izvrtanje istorijskih činjenica onako kako to čine Bošnjaci, baš kao što su radili u praskozorje ratnih godina. Još više šokira činjenica da u svojim zahtjevima zazivaju međunarodni intervencionizam, zaboravljajući da je taj isti faktor bio ključan za početak oružanih sukoba. Svaki kompromis podrazumijeva i da svaka strana bude jednim dijelom nezadovoljna, ali svima je zajednička tačka da je mir i prestanak ubijanja. Bakir Izetbegović je u jednom intervjuu priznao da je njegov otac Alija bio nezadovoljan potpisanim, ali srećan zbog mira. Ipak, kod Bakira je zamagljen razum i tinja želja za nekakvom imaginarnom osvetom, a u svojim istupima ne zazire ni da zvecka oružje.

Posljednju inicijativu Milorada Dodika da se u zajedničkoj izjavi povodom jubileja rat u BiH definiše kao nesrećan sukob i inicijativu da Srbi i Hrvati potpišu izjavu o funkcionisanju BiH, Bošnjaci su dočekali na nož i tada su se sjetili Dejtonskog sporazuma. Dakle, kada svoju šapu stavljaju na kompletnu BiH, Dejton je nepravda, ali kada se dva naroda pobune zbog te šape, onda je Dejton ravan Kuranu.

Ožiljke iz rata nose svi, običan građanin će i u najtežim krizama reći: “Samo da ne bude rata”. Međutim, Bošnjacima nije stalo do običnog građanina, već samo do bolesnih ambicija. BiH je pogrešna država, prepuna “visoke politike”, ali je u miru. Taj mir stvorio je Dejtonski sporazum. A mir je svetinja!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana