Rupe i zakrpe

Milijana Latinović

Pandemija virusa korona blokirala je cijeli svijet i gotovo iz korijena promijenila svakodnevne navike čovječanstva. Posljedice širenja zaraze nisu zaobišle nijedan segment društva, a kolike su razmjere stvarne štete tek će biti utvrđivano.

 

Poremećaji na tržištu u Republici Srpskoj i te kako su vidljivi, a to potvrđuje podatak da je promet preko fiskalnih kasa od uvođenja mjera do trenutka njihovog ublažavanja skoro prepolovljen.

Na mukama su se našli i oni koji su zbog pandemije morali privremeno da stave ključ u bravu, kao i oni koji su radili sve vrijeme, ali smanjenim kapacitetom.

Ukupna potrošnja stanovništva je skoro prepolovljena, a kako i ne bi, kada je zbog širenja virusa kretanje ograničeno, a strah od neizvjesnosti i nemaštine natjerao je stanovnike Srpske da brzo razmišljaju i kupuju isključivo ono bez čega ne mogu.

Iako su u prvih desetak dana mnogi pohrlili u markete i pravili kućne zalihe, takođe iz straha, danas gotovo nikoga ne možete sresti u prodavnici bez spiska na kojem su samo neophodni artikli. Kupuju isključivo osnovne životne namirnice, pažljivo i bez prevelikog zadržavanja u prodavnicama.

Mnogi i nemaju šta da potroše, jer su ostali bez posla, bez primanja, a i oni koji su imali tu sreću da sačuvaju radno mjesto i odlaze na posao i tokom aprila, dobili su ili će tek dobiti minimalac, sa kojim jedva mogu da plate račune i stanarinu. Sve u svemu, potrošnja je svedena na minimum i sigurno je da neće biti ništa bolje ni na kraju ovog mjeseca.

Taman kada je ekonomija krenula uzlaznom putanjom, virus je kao grom iz vedra neba pokosio privredu.

Osim rupa na novčanicima građana koji poodavno liče na švajcarski sir, posljedice pandemije ostaviće prazninu i u republičkom budžetu, koji će u velikoj mjeri biti zakinut po osnovu PDV-a, poreza na dobit i doprinosa za radnike kojima su podijeljeni otkazi.

I mnogo razvijenijim zemljama biće teško da se izvuku iz krize bez zaduživanja i pomoći međunarodnih kreditora, a kamoli Srpskoj, koja je i ranije posezala za kreditima da bi realizovala velike infrastrukturne projekte. Svaki novi kredit pomoći će oporavku, ali i produžiti agoniju, sve dok samostalno ne stanemo na svoje noge.

Sve rupe u budžetu će, na kraju, opet krpiti i zakrpiti radnici u Srpskoj, mahom svojom solidarnošću, koju su već, u nekoliko navrata, pokazali na djelu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana