Ruka spasa

Anita Janković-Rečević

Sve što je dobro zaslužuje javnu pohvalu, pogotovo potezi čiji je cilj da za narod budu stvoreni bolji uslovi života i rada.

 

Podrška koju je Vlada RS posljednjih desetak dana pružila domaćim poljoprivrednim proizvođačima svakako je jedan od tih poteza koji treba pohvaliti. Uzgajvači svinja, junadi, kao i proizvođači povrća zbog pada potražnje i prekomjernog uvoza ovog ljeta suočeni su sa ozbiljnim problemima. Pandemija virusa korona smanjila je promet ugostiteljskih objekata, otkazane su svadbe, krštenja i druge proslave a sve to rezultiralo je punim štalama tovljenika i bikova koji su odavno prerasli optimalnu kilažu. Ista slika je i u plastenicima i na njivama gdje tone povrća čeka na kupce.

Kako povrtari i farmeri ne bi doživjeli totalni krah proizvodnje, Vlada RS izdvojila je pet miliona maraka za interventni otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda koji su tržišni višak. Tri miliona KM biće utrošena za otkup 6.000 bikova i 10.000 svinja, dok će dva miliona poslužiti za preuzimanje 11.000 tona povrća. Ovakav potez nadležnih pomoći će proizvođačima da prebrode probleme i upuste se u novi proizvodi ciklus, a omogućiće i prerađivačima da zarade koju marku više.   

Veliki je plus to što su tih pet miliona KM dodatna sredstva u odnosu na onih 75 miliona KM koliko će se ove godine sliti u poljoprivredu kroz redovne podsticaje. Kada se tome dodaju i druge investicije u poljoprivredi, kao što su navodnjavanje, nabavka nove mehanizacije u ovaj sektor do kraja godine biće uloženo više od 150 miliona KM, što nije zanemariva cifra.

Resorno ministarstvo godinama se trudi da pospješi razvoj domaće poljoprivrede i zadrugarstva i da da šansu i starima i mladima da ostanu na ovim prostorima. Dokaz za to je i demografska mjera Ministarstva poljoprivrede kojom se od januara sa 500 KM stimuliše rađanje djece na selu.

Istina je da je ruka spasa agraru pružena mnogo puta i da je urađeno dosta posla, ali da se mora još raditi,  i te kako se mora. Ono što treba biti prioritet svih prioriteta kada je u pitanju borba za bolju poziciju proizvođača jeste zaštita domaće proizvodnje na nivou BiH.

Vlasti u Sarajevu, zarad interesa pojedinaca i kojekakvih lobija, godinama se oglušuju o vapaje seljaka, koji u suštini ne traže novčanu pomoć već isključivo tržište rasterećeno nelojalne konkurencije. Tržište na kojem će imati priliku da plasiraju svoje proizvode po isplativim cijenama, a ne da robu daju u bescjenje. Meso, mlijeko, povrće i voće iz uvoza ozbiljna je prijetnja gašenju domaće proizvodnje a ova sezona očigledan je primjer za to jer da Vlada RS nije donijela mjeru o interventnom otkupu tone i tone povrća završilo bi na deponiji smeća, a ništa drugačije ne bi prošla ni stoka.

Rješenje za nagomilane probleme na tržištu leži u sezonskom spuštanju rampe za povrće i meso iz uvoza i nadležni u BiH to znaju ali očigledno ne mare za sudbinu običnog čovjeka, već za interese pojedinaca. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana