Ruka pomirenja

Željka Domazet

Nakon zapaljive i žestoke retorike koja je bila uvod u napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici što je dovelo do usijanja političke scene u cijelom regionu, uslijedila je nanovo ispružena ruka Srbije.

Ruka je pružena kako bi se gradili mostovi, dobrosusjedski odnosi i stiglo novo vrijeme za cijeli zapadni Balkan.

Ovu pruženu ruku prihvatila su sva trojica članova Predsjedništva BiH da bi u otvorenom i vrlo važnom razgovoru konačno dvije decenije nakon rata zatvorili jedno poglavlje podjela i razmimoilaženja, te otvorili novu stranicu u odnosima i krenuli putem od koga će koristi imati obje zemlje i svi njihovi građani, pa i cijeli region.

Sastanak koji je zakazan za sutra u Beogradu je dogovoren mimo zvaničnih protokolarnih pravila po kojima bi sastanak sa Predsjedništvom BiH trebao da zakaže i dogovori predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, nego kao zajednički dogovor sva tri člana Predsjedništva i Vučića da bi se na razmirice i zapaljive stvari konačno stavila tačka.

Svi oni koji su ovih dana iz BiH dobijali uglavnom negativne slike i komentare koji su ovu zemlju a i cijeli region vratili decenije unazad, od ovog sastanka očekuju, s pravom, konačno dobre vijesti i dobru podlogu za zajedničko djelovanje i pomoć na putu ka Evropskoj uniji kojoj teže i BiH i Srbija.

Treba vjerovati je da će nakon ovog sastanka ruke pomirenja pružene i sa jedne i sa druge strane Drine konačno i BiH i cijeli region vratiti na pravi kolosijek gdje će se događajima iz prošlosti baviti sudovi i istorija, a put budućnosti konačno početi trasirati oni koji su izabrani glasovima naroda da ga tim putem vode.

Od sastanka i razgovora u Beogradu ako je suditi po izjavama i najavama mnogo očekuju i Vučić i članovi Predsjedništva BiH. Očekuju to i svi bitni međunarodni zvaničnici koji Srbiju vide kao pokretača procesa u ovom regionu.

Treba se nadati da će ovu šansu BiH iskoristiti na pravi način i da ispružene ruke sa jedne i druge strane Drine budu ne samo ruke pomirenja, nego i ruke zajedničkog zamaha ka demokratskim procesima u ovom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana