RUGIP-ova pravila

Vedrana Kulaga Simić

Da su neka pravila tu, kao što se često kaže, samo da bi se kršila, neki u RS su izgleda bukvalno shvatili i poneseni tim krenuli su da izdaju rješenja o ispravljanju "krivih Drina" i davanju vjetra u leđa zemljišnoj mafiji i ko zna kome još.

Da se redoslijed preskače i da nije sve po "pe-esu" pokazali su u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) gdje je njen v.d. direktora Mladen Kovačević donio rješenje na prigovor Aleksandra Deurića, bivšeg šefa Područne jedinice RUGIP-a Banjaluka, kojeg je Kovačevićev prethodnik smijenio zbog skrivanja i dezinformisanja šefa o pojedinim predmetima u kojima je bilo svega i svačega, kao što je "slučaj Autoprevoz".

To je bila odluka bivšeg direktora Tihomira Gligorića, a sad novi direktor, nova odluka i nova nada za Deurića da će se vratiti na svoje staro mjesto i nastaviti raditi po svome.

Ma kako god to bilo i šta god da je (u)radio, u institucijama i zemlji postoje službe čiji je posao da rade na prijavama, prigovorima, žalbama državnih službenika i to je nešto što bi svima trebalo da bude jasno.

U saopštenju za javnost, koje je potpisao Kovačević, stoji da je Deurić u prigovoru naveo da bivšem direktoru nije dostavljao selektivne informacije o pojedinim predmetima, a posebno u vezi sa "slučajem Autoprevoz", te da nije dezinformisao bivšeg direktora, kao i da Deurić nije primio nijedan pisani ili usmeni zahtjev u pogledu davanja podataka za predmete za koje je zainteresovana šira javnost, a posebno u vezi sa "slučajem Autoprevoz" za koji se ne vodi nijedan postupak u RUGIP-u.

Kovačevićevo saopštenje za javnost je samo otvorilo sumnje u to kako se radi u upravi, i po kojoj hijerarhiji ili simpatijama, kada tačku na "i" stavlja direktor, tačnije v.d. direktora i to umjesto Odbora za žalbe koji je, nažalost, ignorisan.

Deurić je samo jedan od primjera kako se nekada postupa po žalbama službenika kada se nađu u "neobranom grožđu" i kako se otvaraju vrata svemu drugome, a zatvaraju pravdi.

Ipak, u RUGIP-u nisu usamljeni u ovakvim igrarijama sa propisima. Ne tako davno u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Goran Raca "okliznuo" se na službenom memorandumu Ministarstva na kome je slao privatne dopise u čijem je potpisu bila njegova supruga. Ipak, to nije bilo dovoljno za kraj. Raca je nastavio da radi.

I treba li još šta dodati? Osim da su neki propisi tu samo da bi se zaobilazili ili kršili, a to nije lijek, niti može da bude u borbi protiv kriminala i korupcije. Pravila se moraju znati i poštovati, a ne držati kao ukras ili izbjegavati što je više moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana