Ruganje srpskim žrtvama

Vanja Štrbac
Ruganje srpskim žrtvama

Ignorantski odnos Vlade FBiH i njenog premijera Mustafe Mujezinovića prema formiranju komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu velika je uvreda za porodice poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila iz RS.

Još kada na tu uvredu federalni premijer Mustafa Mujezinović, čija je zakonska obaveza poštivanje Ustava BiH, da izjavu u kojoj na način neprimjeren nikome, a naročito ne jednom zvaničniku, kaže: "Ništa nisam uradio po tom pitanju i neka taj problem rješava ko hoće", kako to drugačije nazvati, nego ruganjem srpskim porodicama i žrtvama rata.

Formiranje komisije za stradanje Srba u Sarajevu je Ustavom BiH  određena obaveza Vlade FBiH još od 27. maja 2005. godine. Ta obaveza do danas nije ispunjena. Komisije nema, istine o stradanju Srba Sarajeva nema, a posljedica po Vladu FBiH pogotovo.

S pravom se pitaju zvaničnici iz Srpske šta bi se desilo da ovakav ignorantski stav vlada u RS i tvrde da bi u tom slučaju sve međunarodne institucije bile na nogama, a reagovanje i sankcije brzi i oštri.

U nadi da bi to moglo da bude od pomoći, Boračka organizacija RS i Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS poslale su pisma u kojima kritikuju trenutnu situaciju u vezi sa neformiranjem komisije za stradanje Srba u Sarajevu i Mujezinovićevim ignorisanjem zahtjeva za sastanak sa Koordinacionim timom RS za istraživanje ratnih zločina.

Pisma su stigla, osim na Mujezinovićevu, i na adrese OHR-a i ambasada u BiH Rusije, SAD i Velike Britanije.

Mujezinović ih je "udostojio" svojim krajnje neprimjerenim i drskim odgovorom, dok je OHR naglasio da se to pitanje mora što prije riješiti. Opet, ništa konkretno.

U slučaju i daljeg ignorisanja porodica stradalih u Sarajevu tokom proteklog rata, najavljeni su protesti ispred zgrade Vlade FBiH, koji bi bili repriza onih iz 2006. godine. Ipak, najavljuju da ovaj put neće tek tako otići, nego da će biti uporni sve dok se trenutna situacija ne riješi.

Odlučnost porodica srpskih žrtava je prisutna, ostaje nada da će se uskoro nešto promijeniti, da će se konačno saznati cijela istina i da će FBiH priznati zločin u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana