Romanova nepravda

Svjetlana Šurlan

Vjerovatno jedina zemlja na svijetu gdje se u pravosudnim institucijama može postupati nezakonito jeste BiH. Jedino se u pravosudnim institucijama na nivou BiH, odnosno Tužilaštvu i Sudu mogu donositi odluke koje su protivzakonite, i da to tako prođe.

Od kada nas je strani tužilac Tužilaštva Džud Romano "počastio" bezobraznom odlukom da obustavi istragu u "slučaju Dobrovoljačka" i da se naruga i pravu i pravdi, polako se otkrivaju sve veće pravne nelogičnosti u svemu tome.

Pravne nelogičnosti koje su prethodile njegovoj naredbi nižu se kao crne misli...

Svakog dana na vidjelo izađe po jedna nova informacija koja nam još malo pojasni i utvrdi ono što već odavno znamo - da u pravosuđu BiH vlada bezvlašće, bezobrazluk, tiranija.

To što je Romano bez zakonskog uporišta nametnut da obavlja funkciju tužioca za ratne zločine nije ga spriječilo da protivzakonito i djeluje. I samo na štetu Srba.

Tako je postalo moguće da je Romano, ne obazirući se na Odluku o formiranju stručnog tima i okončanju "predmeta Dobrovoljačka", samovoljno, hinjski, nekoliko dana prije odlaska iz BiH, bez tima, sam obustavio istragu u "slučaju Dobrovoljačka".

Moguće je, jer se u institucijama na nivou BiH drže oni koji postupaju nezakonito, kao poželjne persone, te stoga i štite nezakonitosti.

Nijedan zakon u ovom slučaju ne može osloboditi Romana odgovornosti, jer je ova odluka pravno jača od Pravilnika koji je omogućio ovom strancu da sam djeluje.

Do kada i kako će sarajevska javnost, bošnjačka politička elita, te rukovodstva pravosudnih institucija BiH ćutati o Romanovim postupcima i dalje tvrditi da u onome što ovaj, ali i niz drugih tužilaca rade, ima išta od prava?

Nije li očigledno da svi oni svaki dan ispadaju sve smješniji, skrivajući svaki dokument i čisteći svoju istoriju od zlodjela, kako bi drugi ispali krivi za sve? Očigledno je, ali ne i sasvim izvodljivo. Nažalost, po njih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana