Rođeni direktor

Vedrana Kulaga Simić

Bilo bi vrlo korisno za "Željeznice", a i čitavo društvo, da je u "slučaju Orozović" postavljeno pitanje koliko je u ovom preduzeću još "Orozovića" koji su tu samo i isključivo zarad direktorske funkcije? Normalno je bilo zapitati se da li čovjek koji na radno mjesto gleda kao na princip i zaslužuje da dobije ikakvo drugo radno mjesto?

Jednom direktor, uvijek direktor!

Ovako bi se mogao definisati radni vijek u nekom preduzeću, ako je suditi prema stavu sudija u dobojskom Okružnom sudu u postupku između "Željeznica RS" i bivšeg direktora Sektora za eksploataciju Ranka Orozovića.

Orozović, naime, nije prihvatio odluku o premještaju na drugo radno mjesto, i to na poziciju glavnog inženjera za operativne poslove, uz obrazloženje da mu je iz poniženja da radi bilo šta drugo osim da bude direktor! Kako lijepo rečeno, ali nije ništa u poređenju sa odlukom Okružnog suda, koji je presudio da Orozović za tu izjavu i takav stav od "Željeznica" treba dobije 40.000 KM otpremnine.

Jer direktor je samo direktor i ništa drugo ne dolazi u obzir, a ni podrobnije objašnjenje, po njihovom mišljenju, nije bilo potrebno jer, ipak, direktor je direktor, a njegova se sluša.

Odluka dobojskog Okružnog suda je kontroverzna, uvredljiva i, povrh svega, intirgantna.  

Naročito zbog toga što je prvobitno dobojski Osnovni sud utvrdio da preduzeće nije prekršilo kolektivni ugovor kada je Orozovića "skinulo" sa direktorske pozicije i rasporedilo na drugo radno mjesto.

Iz presude i obrazloženja se jasno vidi da mjesto glavnog inženjera za operativne poslove odgovara Orozovićevim stručnim i radnim sposobnostima, a to izgleda za njega, a ni sudije nije bilo dovoljno da donesu neku drugu odluku.

Ovo sigurno nije jedini "biser" izašao iz "Željeznica", za koje vidimo gdje su danas. Sudijama koje odlučuju u predmetima kakav je ovaj ne bi bilo na domet da sagledaju i širi kontekst onoga o čemu sude.

Isto tako, bilo bi vrlo korisno za "Željeznice", a i čitavo društvo, da je u "slučaju Orozović" postavljeno pitanje koliko je u ovom preduzeću još "Orozovića" koji su tu samo i isključivo zarad direktorske funkcije? Normalno je bilo zapitati se da li čovjek koji na radno mjesto gleda kao na princip i zaslužuje da dobije ikakvo drugo radno mjesto? Jesu li "Željeznice" spriječene da napreduju zbog "direktorskih principa"?

Nadležni u "Željeznicama RS" su najavili žalbu na odluku koju je donio dobojski Okružni sud, a odluka je pred nama. Od te odluke zavisiće i to koliko će se "Orozovića" pojaviti pred sudijama.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana