Rod kukuruza

Marijana Miljić Bjelovuk

Iako su poljoprivrednici u Republici Srpskoj očekivali da će ovo biti lošija godina nego ikada, na kraju ih je "ogrijalo" sunce jer uprkos velikim elementarnim nepogodama koje su uništile poljoprivredne kulture očekuju rekordan rod kukuruza.

Majske poplave pored toga što su uništile sav rad ratara u proljećnoj sjetvi stvorili su im dodatni posao, jer su morali da presiju veliki dio površina pod kukuruzom.

Ponovni rad poljoprivrednika, izgleda će se na kraju konačno isplatiti, jer za mjesec - mjesec i po, očekuju da sa pojedinih parcela dobiju prinose kukuruza i do 15 tona po hektaru.

Pored toga, dobri očekivani prinosi kukuruza, ne samo u Srpskoj, već i u Srbiji i Mađarskoj obaraju cijenu ove žitarice na berzama.

Dobar rod kukuruza, te pad cijena ove žitarice pozitivno će prije svega uticati na stočni fon, koji je u velikoj mjeri stradao u poplavama.

Međutim, stočarima je pored dobrog roda i pada cijene kukuruza potrebna pomoć i nadležnih institucija u obnavljanju stočnog fonda, koji je stradao u majskim poplavama.

Farmeri, koji su dovedeni na rub propasti ne mogu sami da obnove svoje farme, zbog čega im u pomoć, prije svega treba da pritekne Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i da pomogne u nabavci junica, svinja, živine…

Jedno je jasno, a to je da će ove godine ambari, koji nisu napunjeni pšenicom, definitivno prema sadašnjim očekivanjima biti pretrpani kukuruzom, kojeg će kako ratari kažu, biti i za potrebe stočara u idućoj godini.

Očigledno je da je kukuruz odolio obilnim poplavama, a ni kiše, koje su prethodnih dana učestale, poljoprivrednici kažu da neće uticati na ovu žitaricu, te da će ona sazreti do kraja septembra, početka oktobra.

Međutim, dobar rod kukuruza sigurno neće nadoknaditi štetu poljoprivrednicima koju su pretrpjeli u poplavama, zbog čega sve

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana