Rječnik mržnje

Goran Maunaga

Iz budžetske rezerve institucija BiH, namijenjene za vanredne situacije poput poplava, požara i sličnog, 10.000 KM biće utrošeno za osmi tom Rječnika bosanskog jezika.

Nije predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je donio ovu odluku, prvi koji je pare iz rezerve dao za sporne namjene, ali je u ovom slučaju stvar i više nego zabrinjavajuća.

Jer Izetbegović parama svih obveznika finansira autora rječnika, profesora Dževada Jahića, čiju su smjenu još prije četiri godine tražili studenti Filozofskog fakulteta zbog propagiranja bošnjačkog nacionalizma, a koji u svom djelu na skandalozno iskrivljen način prikazuje pojedine pojmove vezujući ih za Srbe iako oni nikakve veze nemaju ni sa Srbima, ni sa jezikom. Ali, zato, imaju sa jezikom mržnje koji je, preko tog rječnika, sada dodatno sponzorisao Izetbegović.

Izetbegović je tako nagradio i podstakao autora tog rječnika zla da nastavi istim putem pa i da pojača taj nipodaštavajući odnos prema Srbima, njihovoj kulturi i istoriji.

Bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, pri tome, očigledno nimalo nije zasmetalo ni prošlogodišnje javno zgražavanje i oštre kritike povodom promocije tog rječnika ni Jahićeva sumnjiva reputacija. Naprotiv, on je nagradio i osokolio autora za još prilježniji rad na osmom tomu.

Poseban segment u cijeloj priči je činjenica da članovi Predsjedništva BiH od ove godine imaju pravo da o interventnoj upotrebi budžetske rezerve odlučuju svaki zasebno i za svoj račun, bez kontrole ostale dvojice.

Koliko je to loša odluka, pokazuje baš ovaj primjer. Jer bez te mogućnosti Izetbegović nikad ne bi uspio da sponzoriše čovjeka koji u svom rječniku iznosi tvrdnje da je đikan - seljačina, bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik, da je balvangradski mentalitet onaj koji imaju pravoslavci, te da je četnikuša Srpkinja sklona nacionalnoj mržnji.

Zato se s pravom postavlja pitanje da li on to podržava raspirivanje mržnje prema Srbima, javno iznošenje laži i uvreda na njihov račun, te nastavak politike zatiranja srpskog identiteta u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana