Rimejk

Veljko Zeljković

Kina predstavlja stalni bezbjednosni izazov i radi na podrivanju globalnog poretka. Neprihvatljivo je vojno jačanje Rusije. Otvara se peta dimenzija rata - nakon sajber prostora, na redu je i svemir. Član 5. osnivačkog dokumenta NATO-a ponovo aktiviran: “svi za jednog - jedan za sve”. Zapadni Balkan ponovo označen kao strateška zona interesa velikih zapadnih sila.

Poruke su ovo koje su u posljednjih nekoliko dana odaslane iz Vašingtona i Brisela prema “smrtnim i vječitim neprijateljima” Kini i Rusiji. Predsjednik Džo Bajden odustao je od mirotvorne spoljnopolitičke retorike svog prethodnika Trampa, poručujući da se “SAD vraćaju na globalnu scenu kao supersila”. Ono što zabrinjava jeste činjenica da kad god se to dešavalo, dolazilo je i do globalnih tektonskih poremećaja, hladnoratovskih kriza i ratova. Stoga i poruke koje su se mogle čuti sa nedavno održanog samita NATO-a, te sastanka predstavnika Bijele kuće i Brisela ne ulijevaju nimalo nade.  Bar ne one zdravorazumske.

Sve ovo pomalo liči na scenario za film, rimejk čiji bi radni naslov mogao biti “Rat svjetova”, “Peta dimenzija”, “Apokalipsa” ili “Balkansko bure baruta 2”.

Prvi kadrovi ovog filma vjerovatno će biti ponovno udaranje nekih novih međa i glogovih kočeva bliže Moskvi.

U prvom planu je Ukrajina, ali i prostori zapadnog Balkana, odnosno svi oni koji na bilo koji način imaju veze sa Pekingom i Moskvom. I rodbinske su zabranjene. A kako bi sve išlo po loju, nakon ukidanja Haškog tribunala kao moćnog sredstva za ucjene, Zapad će najvjerovatnije osnovati novi sud, njegov pandan, koji bi trebalo da se bavi “borbom protiv korupcije”. Opet sve lijepo upakovano u plašt “demokratije” i navodne brige o drugima. Potencijalne mete birale bi se upravo u Vašingtonu, a što je, uostalom, već svojom nedavnom uredbom aminovao predsjednik.

Naravno, sve ovo se odnosi i na BiH, ali i Srbiju, koje se bore, jedna sa izmjenama Izbornog zakona, a druga sa pitanjem KiM. BiH sigurno čeka turbulentna godina, a što se može naslutiti i iz izjava hrvatskog predsjednika, koji je nakon samita NATO-a rekao da je Njemačka bila protiv toga da se Dejtonski sporazum stavi u kontekst priče o BiH. Vjetrovi koji duvaju iz Berlina sigurno su usaglašeni s onim iz Vašingtona, koji je dao bezrezervnu podršku novom visokom predstavniku u BiH, Bavarcu Kristijanu Šmitu, koji, kako se moglo čuti, u BiH dolazi da “sredi stanje”. Biće ovo vruće ljeto, kako u BiH, tako i na “istočnom frontu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana